Nieuws

Ook accountants profiteren van vraag naar advies

De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Organisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de groeiende adviesbehoefte.

ING Economisch Bureau verwacht in 2016 een volumegroei van 4,5 procent voor de zakelijke dienstverlening. Dat meldt de bank in zijn 'Vooruitzicht Zakelijke dienstverlening'.

Groei zakelijke diensten blijft op hoog niveau

De adviesvraag komt vooral uit het bedrijfsleven. De terughoudendheid van overheid en zorg bij de inhuur van externe dienstverleners blijft in 2016 bestaan. De groeiende bedrijfsactiviteit (zeker in de bouw, het transport en de groothandel) zorgt voor een brede vraag naar zakelijke diensten. De voor 2016 verwachte volumegroei van 4,5 procent is lager dan afgelopen jaar, waarin de groei van 5,5 procent de hoogste was sinds 2006.

Accountantskantoren

Steeds meer accountantskantoren weten hun advieswerk uit te breiden. Waar digitalisering en automatisering vooral de vraag naar boekhouddiensten vermindert, stijgt de vraag naar advies. Dankzij een sterke tweede jaarhelft is de omzet van de accountancybranche in 2015 met 1,9 procent gestegen. Gecombineerd met de kleine tariefdaling (naar verwachting -0,3 procent) resulteert een eerste volumestijging sinds 2008.

Voor 2016 verwacht ING door de groeiende economie en aantrekkende bedrijvigheid een omzettoename van 2 procent. De klantenbasis wordt groter en de advisering kan verder uitgebreid worden, aldus de bank.

Winstgevendheid zakelijke dienstverlening herstelt

Het jaar 2015 was een jaar van duidelijk herstel met groei voor vele branches. Ook de winsten nemen weer toe. Zakelijke dienstverleners blijven dit jaar positief over de ontwikkeling van hun winstgevendheid. In het eerste kwartaal van 2016 gaven opnieuw meer ondernemers aan dat hun winstgevendheid was verbeterd. Dat was het derde kwartaal op rij. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.