Nieuws

Voormalig PwC-medewerkers morgen voor rechter vanwege LuxLeaks

Twee voormalig PwC-medewerkers staan morgen in Luxemburg voor de rechtbank omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het lekken van duizenden PwC-documenten met informatie over geheime belastingdeals.

Antoine Deltour en een tweede persoon die vooralsnog niet bij naam is genoemd, staan terecht voor het lekken van meer dan 28.000 belastingdeals, belastingteruggaves en andere gevoelige documenten van PwC, iets dat strikt verboden is onder de strenge geheimhoudingswetgeving in Luxemburg. De strafrechtelijke vervolging is het gevolg van een klacht van PwC tegen het duo bij de openbare aanklager van Luxemburg.

De aanklacht en vervolging is omstreden; meer dan 120.000 mensen tekenden een petitie tegen de vervolging van de 30-jarige Deltour, en ook Transparancy International vindt dat Deltour beschermd moet worden in plaats van vervolgd. Ook de Franse journalist Edouard Perrin, die als eerste publiceerde over de PwC-documenten, staat in Luxemburg terecht.

Volgens Transparency International zou Deltour tot tien jaar cel kunnen krijgen en een boete van maximaal 1,25 miljoen euro. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.