Voormalig PwC-medewerkers morgen voor rechter vanwege LuxLeaks
Twee voormalig PwC-medewerkers staan morgen in Luxemburg voor de rechtbank omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor het lekken van duizenden PwC-documenten met informatie over geheime belastingdeals.
Antoine Deltour en een tweede persoon die vooralsnog niet bij naam is genoemd, staan terecht voor het lekken van meer dan 28.000 belastingdeals, belastingteruggaves en andere gevoelige documenten van PwC, iets dat strikt verboden is onder de strenge geheimhoudingswetgeving in Luxemburg. De strafrechtelijke vervolging is het gevolg van een klacht van PwC tegen het duo bij de openbare aanklager van Luxemburg.
De aanklacht en vervolging is omstreden; meer dan 120.000 mensen tekenden een petitie tegen de vervolging van de 30-jarige Deltour, en ook Transparancy International vindt dat Deltour beschermd moet worden in plaats van vervolgd. Ook de Franse journalist Edouard Perrin, die als eerste publiceerde over de PwC-documenten, staat in Luxemburg terecht.
Volgens Transparency International zou Deltour tot tien jaar cel kunnen krijgen en een boete van maximaal 1,25 miljoen euro.
Gerelateerd

Shakira treft schikking in belastingzaak, omzeilt gevangenisstraf
Shakira heeft een schikking getroffen met de Spaanse belastingdienst en justitie.

EU-arrest in zaak belastingvoordeel Apple wankelt mogelijk
In een complexe rechtszaak over belastingdeals met computerfabrikant Apple heeft een van de advocaten-generaal van het EU-Hof van Justitie in Luxemburg geconcludeerd...

Onderzoek: Bedrijven vluchten niet massaal de grens over
Het beeld dat bedrijven door knellende regelgeving en een guur belastingklimaat massaal de grens over vluchten, verdient bijstelling.

Oxfam Novib: Nieuwe EU-lijst belastingparadijzen is 'zinloze exercitie'
De Europese ministers van Financiën hebben een nieuwe black list met belastingparadijzen gepubliceerd. Volgens hulporganisatie Oxfam Novib is de lijst echter een...

België moet vele miljoenen belasting innen van multinationals
België moet alsnog honderden miljoenen euro's aan belasting opeisen bij ongeveer 55 multinationals. De vrijstellingen die het land aan de bedrijven gaf kwamen neer...