Nieuws

Een op drie belastinghoogleraren heeft banden met big four

Bijna driekwart van de hoogleraren belastingrecht en fiscale economie werkt ook voor een advocatenkantoor of accountantskantoor. Een op de drie heeft banden met de big four.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de nevenactiviteiten van 59 belastinghoogleraren. Deskundigen zijn bang dat er door de verwevenheid tussen de verschillende partijen niet genoeg kritiek wordt geleverd op het fiscale beleid in Nederland.

De discussie over dit onderwerp loopt al langer; in 2013 leidde een artikel in De Groene Amsterdammer over hetzelfde onderwerp tot Kamervragen. Oxfam Novib publiceerde onlangs een rapport waarin het kritiek uitte op de nauwe verwevenheid tussen belastingadvieskantoren, universiteiten en de politiek.

Een argument voor de nevenactiviteiten is volgens sommige hoogleraren de praktijkervaring die de hoogleraren hiermee opdoen, iets waar niet alleen hun eigen werk maar ook de studenten profijt van zouden hebben. De universiteit Groningen zou om die reden een evenwichtige verdeling nastreven tussen hoogleraren met en zonder praktijkervaring, maar dit zou volgens de Volkskrant een uitzondering zijn. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.