Nieuws

Nederland loopt achter met aanpassingen Wta

Nederland loopt achter met de aanpassingen in de wet die nodig zijn om de richtlijn van de EU te implementeren betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen.

Dat meldt het ministerie van Financiën. Voor de implementatie van Richtlijn 2014/56/EU zijn aanpassingen van de Wta nodig. Daarnaast moeten de Wet op het accountantsberoep, de Wet tuchtrechtspraak accountants, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op enkele punten worden gewijzigd.

Het wetsvoorstel wordt in april ingediend bij de Tweede Kamer. De richtlijn dient op 17 juni 2016 geïmplementeerd te zijn, maar het ministerie van Financiën zegt nu dat het "voorstelbaar is dat deze implementatiedatum niet gehaald gaat worden".

Richtlijn 2014/56/EU

Richtlijn 2014/56/EU heeft tot doel de kwaliteit van binnen de Europese Unie verrichte wettelijke controles verder te verbeteren. Daarbij moet het makkelijker worden voor accountants om ook in andere lidstaten onder bepaalde voorwaarden wettelijke controles te doen.

Aan de richtlijn hangt ook een Verordening vast (Verordening (EU) nr. 537/2014), waarvan het doel is 'verbetering te brengen in de integriteit, onafhankelijkheid, objectiviteit, verantwoordelijkheid, transparantie en betrouwbaarheid van externe accountants en accountantsorganisaties die wettelijke controles van financiële verantwoordingen van oob's uitvoeren'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.