Nieuws

Zorgen rond overname BG door Shell vanwege dubbelrol EY

Bij de overname van BG Group door Koninklijke Shell blijkt een probleem te zijn met de onafhankelijkheid van de accountant, EY.

Dat meldt Accountancy Age. EY controleert sinds 2013 de boeken bij BG Group, en doet dat tot en met de eerste maanden van 2016. Maar vanaf dit jaar neemt EY bij Royal Dutch Shell het stokje over van PwC. Daarbij was de EY lead partner voor Shell, Allister Wilson, tot vlak voor de overname de lead partner bij BG Group.

Grootaandeelhouder Standard Life wees hier al op toen EY werd benoemd door Shell. "De boeken van BG Group over 2015 en begin 2016 moeten nog door EY worden gecontroleerd. […] Wat als er een materiële fout in de boeken van BG over 2014 en 2015 aan het licht komt, kunnen aandeelhouders dan rekenen op een objectieve blik van EY op de cijfers die zij hebben gecontroleerd?", aldus Mike Everett van Standard Life.

Ook aandeelhoudersadviseur Manifest zegt nu bezorgd te zijn over de situatie. Standard Life heeft de zaak voorgelegd aan de Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC), maar die heeft vooralsnog geen maatregelen genomen. EY heeft voor zover bekend nog niet publiekelijk gereageerd op de kwestie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.