Nieuws

Rol KPMG bij val bank HBoS opnieuw onderzocht

De Financial Reporting Council (FRC) gaat de rol van KPMG UK in de val van de bank HBoS in 2008 opnieuw onder de loep nemen.

De FRC gaat de audit over het jaar 2007 opnieuw bekijken omdat het vermoeden bestaat dat de auditors ten onrechte het continuïteitsbeginsel hebben toegepast en dat zij geen goede inschatting hebben gemaakt over - en geen melding gemaakt van - de materiële onzekerheden die er bij HBoS op dat moment waren, mede door de kredietcrisis.

De FRC was in januari al een vooronderzoek begonnen op aandringen van het Treasury Select Committee (TSC), het begrotingscomité van het Britse Lagerhuis. Volgens het TSC was de audit niet de oorzaak van het omvallen van HBoS, maar zijn de omstandigheden rond de audit een belangrijk aspect van het hele verhaal, en dienen daarom "grondig onderzocht te worden door de FRC".

KPMG zegt in een reactie dat het inmiddels acht jaar geleden is en dat alle toezichthoudende instanties al grondig hebben gekeken naar de omstandigheden rond het omvallen van HBoS. "We zullen blijven meewerken, maar vertrouwen erop en verzoeken dat het onderzoek zo snel mogelijk wordt afgerond. Onze positie is altijd geweest dat de audits van HBoS zijn uitgevoerd volgens de passende, geldende standaarden. We zijn ervan overtuigd dat ons werk een objectief onderzoek zal doorstaan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.