Nieuws

Eumedion: 'Steeds meer aandeelhouders stemmen'

Het aantal uitgebrachte stemmen op aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen blijft stijgen.

Dit blijkt uit het evaluatierapport van het AVA-seizoen 2016 dat Eumedion vandaag heeft gepubliceerd. Bij de 2016-AVA’s van de AEX-ondernemingen was gemiddeld 71,5% van het totale aandelenkapitaal aanwezig of vertegenwoordigd. In 2015 was dit nog 69,6%. Bij de AMX-ondernemingen was de stijging van de participatiegraad van aandeelhouders nog duidelijker: 65,2% in 2016 tegenover 58,6%.

De belangrijkste discussiepunten op AVA's waren dit jaar beloningsbeleid, emissiemachtigingen, beschermingsconstructies, interne risicobeheersing en controle, het belastingbeleid en de klimaatrisico’s.

In totaal werden slechts drie geagendeerde voorstellen door de AVA’s verworpen. Vier stempunten werden voorafgaand aan de AVA’s ingetrokken, wegens zichtbaar gebrek aan steun onder aandeelhouders, en één agendapunt werd voorafgaand aan de stemming nog aangepast.

Aandeelhouders blijken vooral moeite te hebben met voorstellen tot toekenning van speciale bonussen en voorstellen tot wijziging van het beloningsbeleid die ontoereikend zijn toegelicht. Uit het evaluatierapport blijkt verder dat steeds meer Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen aandacht besteden aan betere verslaggeving over hun waardecreatiemodel en de daarbij behorende risico’s. Het aantal ondernemingen dat een dergelijk 'geïntegreerd jaarverslag' publiceerde verdrievoudigde: van zes in 2015 naar achttien in 2016.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.