Nieuws

Ministerraad stemt in met wetsvoorstel voor versterking bestuur accountantsorganisaties

De ministerraad heeft op voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën ingestemd met het wetsvoorstel voor de versterking van het bestuur van accountantsorganisaties (wetsvoorstel Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties).

De wet moet leiden tot betere wettelijke controles van jaarrekeningen. Het wetsvoorstel regelt ook nieuwe bevoegdheden voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Onafhankelijk toezicht en geschiktheidstoets

Accountantsorganisaties die jaarrekeningen bij organisaties van openbaar belang (oob's) controleren, moeten binnen hun eigen organisatie onafhankelijk toezicht gaan instellen. Er moet ook een geschiktheidstoets komen voor de dagelijks beleidsbepalers bij dergelijke accountantskantoren, dagelijks beleidsbepalers van de holding met zetel in Nederland en de personen die belast zijn met het interne toezicht.

Nederland kent op dit moment zo’n 1.200 oob’s (vaak grote bedrijven en banken en verzekeraars) en tien accountantsorganisaties die beschikken over een oob-vergunning van de AFM om een wettelijke controle bij een oob uit te voeren.

Opdrachtverlening controle

Naast de bovengenoemde maatregelen regelt het wetsvoorstel ook dat de bevoegdheid van het bestuur van een gecontroleerde onderneming om de opdracht voor de wettelijke controle te verlenen aan de accountant, wordt beperkt.

Verder moet een accountantsorganisatie na een toetsing van een controledossier door de AFM, de resultaten daarvan delen met het auditcommissie van een oob. Bij tekortkomingen in het controlewerk moet de externe accountant herstelmaatregelen nemen, zoals het doorvoeren van verbeteringen in het stelsel van kwaliteitsbeheersing van de accountantsorganisatie.

Uitbreiding oob’s

Minister Dijsselbloem maakte vorig jaar al bekend dat hij de groep van oob’s wil uitbreiden. Netbeheerders, grote pensioenfondsen, instellingen voor het wetenschapsbeleid en het merendeel van de woningcorporaties zullen in de toekomst ook worden aangemerkt als oob. Ook dit moet zorgen voor betere controles op jaarrekeningen en een kleinere kans op fouten. Hiertoe wordt op dit moment een algemene maatregel van bestuur voorbereid, die naar verwachting per 1 januari 2018 in werking zal treden.

Wetsvoorstel naar Raad van State

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 juli 2017.

Implementatiewet

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit wetsvoorstel gelijktijdig met de Implementatiewet wijzigingsrichtlijn en verordening wettelijke controles jaarrekeningen in de Tweede Kamer zou worden behandeld. Maar omdat de EU-richtlijn en -verordening uiterlijk 17 juni 2016 geïmplementeerd moesten zijn in nationale wet- en regelgeving en het wetsvoorstel Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties vertraging had opgelopen was dat niet meer mogelijk. De Tweede Kamer heeft de Implementatiewet deze week aangenomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.