Nieuws

Ook zorginstellingen zijn te laat met hun jaarrekeningen (FD)

De chaos rondom de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeente zorgt er ook voor dat verschillende zorginstellingen te laat zijn met de jaarrekening. Volgens Rob Leensen, partner bij EY en voorzitter van accountantsplatform Coziek, is duidelijk te zien dat zorginstellingen meer dan andere jaren problemen ervaren. De jaarrekeningen zouden op 1 juni ingediend moeten zijn.

'Door financiële problemen en een toename in de verantwoordingen die instellingen moeten afleggen, is 1 juni in steeds meer sectoren dan alleen de ggz een uitdaging', zegt Leensen. De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) was donderdag niet in staat om cijfers te geven over het precieze aantal zorginstellingen dat de jaarrekening nog niet heeft ingediend.

Een probleem met de jaarrekeningen speelt al langer in de geestelijke gezondheidzorg (ggz). Zo'n driekwart van de grote ggz-instellingen heeft op dit moment de cijfers nog niet ingediend, blijkt uit gegevens van inkooporganisatie Intrakoop. 'Een deel zal dit voor de vakantie nog regelen, maar ik denk dat ongeveer de helft dan nog niet klaar is', zegt Leensen van platform Coziek, dat onderdeel uitmaakt van accountantsvereniging NBA.

In de ggz heerste over de jaren 2013 en 2014 al veel onduidelijkheid over declaraties. Sinds de overgang van een deel van de ggz naar gemeenten is die onduidelijkheid alleen maar groter geworden. In mei van dit jaar kregen de instellingen voor het derde jaar op rij uitstel voor het deponeren van de jaarrekening, tot 1 december.

Ook in andere sectoren spelen de problemen. Een op de vijf verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen zou de jaarrekening nog niet hebben ingediend, blijkt uit een analyse van Intrakoop begin deze maand. Volgens Leensen ligt dat percentage inmiddels al lager, maar een concreet getal kan hij niet noemen. 'Er zit wat vertraging in de gegevens die Intrakoop verzamelt.'

Als zorginstellingen niet voldoen aan de verplichtingen die ze hebben ten opzichte van banken, zoals het op tijd indienen van de jaarrekeningen, kunnen zij te maken krijgen met een hogere renteopslag over de leningen.

Die renteopslag is bij veel ggz-instellingen al verhoogd, bevestigen bronnen aan het FD. Sinds de problemen met jaarrekeningen in 2013 ontstonden, zou de renteopslag bij verschillende instellingen al met 1% gestegen zijn.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2016. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.