Nieuws

VEB eist 'veel meer assertiviteit van accountants bij opsporen van fraude'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat accountants veel beter gaan letten op mogelijke fraude binnen bedrijven.

Dat schrijft de beleggersvereniging in haar reactie op de NBA-discussienota 'Aanpakken en bestrijden van fraude'.

"Na een reeks van schandalen spreken accountants al tijden met elkaar over manieren om het vertrouwen van beleggers terug te winnen. Hoe verschillend de debacles bij Imtech, Vestia, Ahold, Econcern, Landis en Innoconcepts ook zijn, steeds bleek de accountant signalen van fraude of malversaties niet, te laat of onvoldoende te hebben onderkend."

Volgens de VEB is snelle actie nodig "om aan die treurige traditie een einde te maken". "Vertrouwen vertrok vroeger te paard, maar inmiddels kunnen beleggers bijna met lichtsnelheid een bedrijf de rug toekeren door hun belang te verkopen." De beleggersvereniging wil daarom "dat de accountant een echte verdedigingslinie vormt voor aandeelhouders tegen nieuw onheil".

De opdracht voor de sector valt in twee delen uiteen, zo schrijft de VEB op haar site:

"1. Alert, assertief en adequaat

Laat één ding duidelijk zijn: de primaire verantwoordelijkheid om fraude te voorkomen en signaleren ligt bij bestuurders, commissarissen (vooral de audit commissie) en interne controleurs. Maar van accountants mag verwacht worden dat ze proactief op zoek gaan naar signalen die duiden op fraude of een ongezonde bedrijfscultuur.

Als bestuurders onrealistische verwachtingen wekken, is het aan accountants om hen hierop aan te spreken en zo nodig moeten hun controlewerkzaamheden te intensiveren. Als geen gehoor gevonden wordt bij bedrijfsleiding en commissarissen of de audit commissie niet doortastend genoeg optreedt, dan is een melding bij toezichthouder AFM het geëigende pad.

2. Informeren

Naast daadkrachtig optreden is het van vitaal belang dat beleggers tijdig en volledig geïnformeerd worden over de bevindingen van de accountant. Dat mag een open deur lijken, maar de lezers van jaarverslagen weten dat op dit punt nog het nodige te verbeteren valt.

Accountants moeten erop toezien dat in het jaarverslag frauderisico’s en fraudemeldingen worden gerapporteerd door het bestuur, evenals de maatregelen die genomen zijn om herhaling of escalatie te voorkomen.

Op accountants zelf rust de taak om in hun uitgebreide controleverklaring hun visie te geven over fraude en frauderisico’s bij een onderneming. Ook verwachten beleggers geïnformeerd te worden als de accountant handelend heeft moeten optreden in relatie tot (mogelijke) fraude. Als een accountant zijn controle intensiever maakt, dan is dat voor beleggers relevante informatie."

'Hulp gewenst'

Volgens de VEB vragen financiële markten "tegenwoordig misschien wel meer dan ooit van een accountant". "Zonder adequate bijstand zal het een onbegonnen karwei zijn voor de controleurs. Accountantsorganisaties moeten accountants alle noodzakelijke hulp garanderen om hun taak zo goed mogelijk uit te voeren."

"Of het nu gaat om gebruik van ‘big data’ of inzetten van extra forensische expertise, uiteindelijk zullen de kosten die gemoeid zijn met deze extra middelen en methodes in het niet vallen bij de schade die kan ontstaan als deugdelijk toezicht uitblijft."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.