Nieuws

Wiebes: 'Onzekerheid rond Wet DBA onnodig'

De wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) veroorzaakt nog steeds veel onduidelijkheid onder zzp'ers en werkgevers. Maar dat is volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën niet nodig.

Dat zegt Wiebes in de beantwoording van Kamervragen van de VVD naar aanleiding van berichtgeving vorige week in verschillende media over de onduidelijkheid rond de wet DBA. Zowel zzp'ers als opdrachtgevers zouden vinden dat de Belastingdienst ook weinig duidelijkheid verschaft wanneer er vragen worden gesteld over de nieuwe wet. "Ik hoor deze geluiden ook. Het is echter onnodig dat opdrachtgevers en opdrachtnemers in onzekerheid verkeren", aldus Wiebes.

Wiebes wijst er allereerst op dat het gebruik van een modelovereenkomst vaak niet nodig is. Als het overduidelijk is dat er geen sprake is van een dienstverband dan is het namelijk niet nodig om een modelovereenkomst of een overeenkomst ter toetsing voor te leggen aan de Belastingdienst.

"Ten eerste is het van belang dat opdrachtgevers en zzp’ers bedenken of er wel een modelovereenkomst nodig is. Als partijen inderdaad gebruik willen maken van op de site van de Belastingdienst gepubliceerde modelovereenkomsten en daar in de praktijk naar handelen bestaat onmiddellijk zekerheid wat betreft hun positie. In de situatie dat partijen om hen moverende redenen een eigen overeenkomst hanteren, kunnen zij deze overeenkomsten ter beoordeling voorleggen aan de Belastingdienst", aldus Wiebes.

Die beoordeling blijkt echter vaak niet goed te gaan, zo blijkt uit cijfers van Wiebes zelf, die hij gaf in een eerdere beantwoording van Kamervragen van D66. "Sinds eind vorig jaar zijn er ruim 3.500 (model)overeenkomsten aan de Belastingdienst voorgelegd. Deze zijn afkomstig van branche- of belangenorganisaties of van individuele opdrachtgevers of opdrachtnemers.

Op dit moment (medio juni) zijn ongeveer 2.400 overeenkomsten behandeld. Hiervan zijn er door betrokken partijen rond de 800 verzoeken ingetrokken, zitten circa 650 in de eindfase van behandeling en is in ruim 200 gevallen de voorgelegde overeenkomst 'goedgekeurd'. Daarentegen kon in 750 gevallen door de Belastingdienst geen zekerheid vooraf worden verleend dat de voorgelegde overeenkomst altijd tot werken buiten dienstbetrekking zal leiden."

Volgens Wiebes is er een forse instroom van verzoeken tot beoordeling, waardoor er momenteel nog 1.100 van de 2.400 overeenkomsten moeten worden beoordeeld. Wiebes signaleert echter dat er ook bij de Kamer nog veel vragen zijn over de wet DBA. "Na het zomerreces stuur ik u daarom een brief waarin ik u inzicht geef over hetgeen door de Belastingdienst met de partners in verschillende sectoren is bereikt, maar ook tegen welke knelpunten en onmogelijkheden de Belastingdienst bij zijn beoordeling aanloopt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.