Nieuws

Apple moet 13 miljard euro in Ierland betalen

De Ierse fiscus moet 13 miljard euro van Apple terugvorderen.

Dat is volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) het belastingvoordeel dat de Amerikaanse elektronicagigant jarenlang illegaal heeft genoten in Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdvestiging heeft.

De Deense commissaris maakte haar besluit dinsdag in Brussel bekend. Twee jaar geleden opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. "Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014", aldus Vestager. "Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun."

Het onderzoek richtte zich specifiek op de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot voor de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International. "Waar u in Europa, Afrika of het Midden-Oosten ook bijvoorbeeld uw iPhone koopt, de winst wordt kunstmatig toegeschreven aan Apple Sales International dat nagenoeg geen belasting in Ierland, of elders, betaalt", aldus Vestager.

Vestager benadrukte dat haar besluit geen boete is. Ierland moet de 'achterstallige' belasting tussen 2003 en 2014 plus rente van Apple terugvorderen. Het land heeft eerder al aangekondigd daartegen in beroep te gaan.

Reactie Apple

Apple heeft fel gereageerd: "De Europese Commissie doet haar best om de geschieden van Apple in Europa te herschrijven, de belastingwetten in Ierland te negeren en daarmee het internationale belastingstelsel overhoop te gooien. De zaak van de Commissie gaat niet over hoeveel belasting Apple betaalt, maar over welke overheid het geld int. Het gaat een ingrijpend en schadelijk effect hebben op investeringen en banen in Europa. Apple volgt de wet en betaalt alle belastingen die wij schuldig zijn, waar we ook actief zijn. We zullen in beroep gaan en vertrouwen erop dat dat succesvol zal zijn." De aandelen van Apple daalde kort na de aankondiging met 2 procent.

Vestager heeft inmiddels ook gereageerd en wuift de kritiek weg dat de EU de regels met terugwerkende kracht heeft aangepast. "Er zijn geen regels veranderd, er is niet één regel veranderd. Het is simpelweg een kwestie van achterstallige belasting betalen." Ze voegde er aan toe dat als haar persoonlijk belastingaanslag uit zou komen op 0,005 procent ze dan zou vinden dat ze haar aanslag nog eens grondig moest bekijken.

'Ondermijning belastingverdragen' 

De strijd van de Europese Commissie tegen Amerikaanse bedrijven valt niet in goede aarde in Washington. Vorige week nog haalden de Amerikaanse autoriteiten daar fel tegen uit. Volgens het US Department of the Treasury ondermijnen de geëiste terugvorderingen de belastingverdragen tussen de VS en EU-landen en dreigen Amerikaanse investeringen in de EU erdoor onder druk te komen.

Eind vorig jaar gebood Vestager ook de Nederlandse belastingdienst 30 miljoen euro terug te vorderen van de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

Cadeautjes

De Telegraaf rekende voor dat van de naheffing van 13 miljard euro Dublin leuke cadeautjes kan betalen voor de Ieren. Zo zou de regering aan alle 4,5 miljoen Ieren vier van de laatste iPhones kunnen geven. Wat ook kan: twee exemplaren van de Apple Watch voor elke inwoner van de republiek – één om elke pols. Ook de BBC pakte de rekenmachine erbij: 13 miljard euro is het totale jaarlijkse Ierse zorgbudget, 66 procent van het Ierse sociale zekerheidsbudget, en 27 procent van de winst die Apple vorige jaar rapporteerde. 

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.