Nieuws

KPMG: 'Bedrijven halen weinig waarde uit cloud-based HR'

De realiteit blijft ver achter bij de verwachtingen die bedrijven hebben van cloud-based HR, blijkt uit onderzoek van KPMG.

Om de HR-functie ingrijpend te kunnen transformeren en beter gebruik te maken van beschikbare data richten bedrijven zich steeds meer op cloud computing. Veel ondernemingen missen echter een concrete visie op de toekomst van de HR-functie en op de organisatorische veranderingen die noodzakelijk zijn om een echte transformatie tot stand te brengen, stelt KPMG.

De organisatie deed onderzoek onder ruim achthonderd HR-bestuurders in ruim vijftig landen. Slechts 25 procent geeft aan dat het gebruik van cloud-technologie inmiddels heeft geleid tot een transformatie van de HR-functie die van grotere waarde is voor de onderneming. Nog minder respondenten (twintig procent) vinden dat de HR-functie meer evidence-based is geworden, waarbij beslissingen gebaseerd worden op data in plaats van intuïtie of onderbuikgevoel.

Tactische voordelen

De voordelen die op dit moment met cloud-based HRM-systemen gerealiseerd worden blijken vooral tactisch van aard te zijn. "Dat betekent dat in toenemende mate gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om managers en werknemers toegang te geven tot het HR-systeem", zegt Harold de Bruijn, partner HR Consulting bij KPMG.

Een betere beschikbaarheid van analyses van het personeelsbestand, zoals inzicht in verwachte veranderingen, wordt door de onderzochte bedrijven maar in beperkte mate gerealiseerd. "Ook het stimuleren van meer samenwerking tussen werknemers en de uitwisseling van ervaringen door middel van cloud-toepassingen is bij de ondernemingen nauwelijks aan de orde", aldus De Bruijn.

Technologie

Bedrijven die moeite hebben om alle voordelen uit cloud-based HR te halen, richten zich te veel op alleen maar investeren in technologie. De Bruijn: "Het gaat hen met name om de aanschaf en de invoering van de applicatie, zonder daarbij de bedrijfsvoering al te veel te verstoren. Zij hebben in het algemeen onvoldoende helder voor ogen wat zij met de nieuwe technologie willen bereiken. Het gevolg hiervan is dat dit soort cloud-toepassingen gemakkelijk kunnen leiden tot projecten die uiteindelijk weinig resultaat opleveren en veel geld kosten."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.