Nieuws

PwC UK krijgt boete van 2,3 miljoen Britse pond

PwC UK heeft van de Britse toezichthouder een boete van 2,3 miljoen gekregen vanwege nalatigheid bij de audit in 2007 van de subprime-kredietverstrekker Cattles and Welcome Financial Services Limited.

PwC was aanvankelijk akkoord gegaan met een boete van 3,5 miljoen pond, maar die is teruggebracht omdat PwC uiteindelijk meewerkte aan het onderzoek en bereid was om te schikken. PwC krijgt ook een severe reprimand en moet 750.000 pond betalen van de kosten die de FRC heeft gemaakt voor het onderzoek.

De partner die verantwoordelijk was voor de audit is akkoord gegaan met een boete van 120.000 pond, die ook is teruggebracht tot 75.600 pond vanwege het verlenen van medewerking en de bereidheid om te schikken.

Volgens de FRC had het PwC moeten opvallen dat de uitstaande leningen van Cattles er veel zwakker voor stonden dan Cattles beweerde en had daarom de jaarrekeningen van 2006 en 2007 niet mogen goedkeuren. Cattles heeft PwC in 2013 aangeklaagd vanwege de geleden schade, maar die zaak is voor een onbekend bedrag buiten de rechtszaal geschikt.

PwC zegt in een reactie dat de FRC heeft toegegeven dat PwC opzettelijk is misleid, maar geeft toe dat "bepaalde aspecten van de audit in 2007 niet voldeden aan de verwachte standaard". 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.