Nieuws

Reacties EU-aanpak Apple

De Europese Commissie eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van het technologieconcern Apple terugvordert. Apple zou tussen 2003 en 2014 hebben kunnen profiteren van een belastingdeal met Ierland, waardoor het bedrijf slechts een paar procent belasting betaalde over zijn winsten. De Europese Commissie ziet dit als ongeoorloofde staatssteun. Een overzicht van de reacties.

Apple - Apple begrijpt niets van belastingbesluit EU

Apple begrijpt niets van de beslissing van de Europese Commissie dat het bedrijf miljarden euro's aan belastingvoordelen moet terugbetalen aan Ierland. Topman Tim Cook sprak dinsdag in een open brief van een "ongekend" besluit met "ernstige en verstrekkende gevolgen".

"Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen", stelt Cook. "We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald."

Volgens Cook wil Brussel zijn eigen visie doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. "Als dit doorgang vindt, zou dat een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa."

Apple waarschuwt dat de beslissing van de EU ernstige gevolgen kan hebben voor de investeringen en de werkgelegenheid in Europa. " Volgens de redenering van de Commissie loopt elk bedrijf in Ierland en de rest van Europa plotseling het risico om aan belastingwetgeving te worden onderworpen die niet eerder bestond."

Zelf is Apple overigens niet van plan Ierland de rug toe te keren. "Wij zijn ervan overtuigd dat de feiten en de rechtsbeginselen waarop de EU is gegrondvest uiteindelijk de overhand zullen krijgen", schrijft Cook. Het bedrijf is al actief in Ierland sinds het in oktober 1980 een fabriek opende in Cork. Het heeft er bijna 6.000 mensen in dienst.

Oxfam Novib - 'Aanpak Apple gaat niet ver genoeg'

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib vindt dat Apple nog harder aangepakt moet worden en vindt dat er aanvullende boetes moeten worden opgelegd, zo benadrukte Oxfam-beleidsadviseur Aurore Chardonnet in een reactie.

De organisatie vindt ook dat er meer moet gebeuren om te voorkomen dat EU-landen met aantrekkelijke fiscale deals miljarden aan belastingen van multinationals binnen harken. Oxfam wil dat de belangrijkste afspraken uit de zogeheten tax rulings voortaan openbaar worden.

Ook zouden multinationals gedwongen moeten worden om publiekelijk te rapporteren waar ze precies winst maken en waar ze belasting betalen. Als die informatie gewoon op straat komt liggen kunnen overheden en andere organisaties deze bedrijven beter ter verantwoording roepen, aldus Oxfam.

Ministerie van Financiën VS - 'EU zet vestigingsklimaat op het spel'

Door Ierland te dwingen om vele miljarden aan 'achterstallige' belastingen te vorderen van Apple, zet Europa het eigen vestigingsklimaat op het spel. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën dinsdag gezegd.

Volgens de Amerikanen dreigen door het besluit van de Europese Commissie buitenlandse investeringen op te drogen. Ook ondermijnt de beslissing het zakelijke klimaat en de broodnodige economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa, aldus de zegsman.

Ierland - EU-besluit Apple 'bizar en politiek'

De beslissing van de Europese Commissie dat Ierland 13 miljard euro aan belasting moet terugvorderen van Apple is "een bizarre en politieke exercitie". Dat heeft de Ierse minister van Financiën Michael Noonan dinsdag laten weten in een reactie op het besluit uit Brussel.

"Wat mij betreft is er geen economische basis voor dit besluit. De Europese Commissie heeft geen verantwoordelijkheid voor belastingen. Nu openen ze een achterdeur om via staatssteun invloed uit te oefenen op het belastingbeleid van lidstaten, terwijl de Europese regels stellen dat dit een kwestie is voor soevereine regeringen", aldus Noonan.

Europarlementariërs - 'Hard aanpakken Apple is terecht'

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) vindt dat EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) de belastingontwijking van het Amerikaanse concern Apple terecht hard aanpakt. "Multinationals moeten hun eerlijke bijdrage aan de samenleving betalen en er moet een gelijk speelveld zijn tussen bedrijven."

Vorige week haalde het Amerikaanse ministerie van Financiën fel uit over de strijd van Brussel tegen Amerikaanse bedrijven. Eind vorig jaar gebood Vestager Nederland 25,7 miljoen euro terug te vorderen van koffieketen Starbucks.

Ook EU-parlementslid Sophie in 't Veld (D66) stemt in met de houding van de Europese Commissie: "Het is niet aanvaardbaar dat Amerikaanse bedrijven in de EU grote winsten maken, die terugsluizen naar de VS en hier nauwelijks belasting betalen."

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.