Nieuws

Tekort aan nieuwe kantoorruimte in grote steden

Er dreigt op korte termijn een tekort te ontstaan aan nieuwe kantoren, vooral in de vier grote steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Volgens makelaarsvereniging NVM sluit het huidige aanbod van kantoren onvoldoende aan op de vraag.

Bestaande kantoren worden via herbestemming of sloop aan de voorraad onttrokken, maar ondertussen worden er nog nauwelijks nieuwe kantoren bijgebouwd, stelt de NVM. Alleen al in Amsterdam, de belangrijkste kantorenstad van Nederland, daalde het aanbod van leegstaande kantoren in de eerste jaarhelft met 80.000 vierkante meter.

Tegelijk stond vijftien procent van de kantoren in de hoofdstad leeg. Volgens de NVM lieten veel van deze kantoren echter kwalitatief gezien te wensen over.

Zuidas is vol

Met name aan de Amsterdamse Zuidas is het gebrek aan kantoorruimte voelbaar. Dat meldt het FD op basis van een opgave van vastgoedadviseur JLL. De leegstand van kantoren in het populaire zakendistrict is in het eerste half jaar van 2016 gedaald naar 4,4 procent, het laagste punt ooit. Eind 2015 stond nog 7,2 procent van de kantoorruimte aan de Zuidas te huur. Vooral grotere vloeroppervlakken van meer dan vijfduizend vierkante meter zijn schaars.

Bedrijven wijken inmiddels noodgedwongen uit naar andere locaties in Amsterdam, zoals Zuid-Oost en Sloterdijk. Het gebrek  aan moderne en grote kantoorruimte in Amsterdam kan de stad op achterstand zetten bij het aantrekken van nieuwe bedrijven, aldus het FD.

Huurprijs stijgt

Gemiddeld betalen huurders aan de Zuidas nu driehonderd euro per vierkante meter per jaar. In 2013 was dat nog minder dan € 270. Hoewel de huurprijzen voor Nederlandse begrippen zeer hoog zijn, is de Zuidas internationaal gezien nog steeds goedkoop. Het kantorendistrict is vooral populair onder financiële instellingen, vastgoedbedrijven, advocaten, accountants en andere zakelijke dienstverleners.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.