Nieuws

Thuiswerkende zzp'er mag kosten huurwoning aftrekken

Thuiswerkende zzp’ers met een huurhuis mogen huurkosten voor hun bedrijf opvoeren als fiscale aftrekpost. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad waarover BNR Nieuwsradio bericht.

Een claim van een zzp'er, die een kamer in zijn huurhuis ook gebruikte voor administratie, acquisitie en planningwerkzaamheden, was door de rechtbank in Den Haag afgewezen. Maar omdat de betrokken ondernemer de huurrechten van de woning op zijn balans had staan, stond de Hoge Raad de aftrek toe.

Voorwaarde voor aftrek is dat een zzp'er vanuit zijn of haar huurhuis werk verricht voor de eigen onderneming. Ook moet een deel worden bijgeteld voor privégebruik. Een dergelijk fiscale regeling bestond al voor ondernemers met een koophuis.

Terugwerkende kracht

Normaal mogen thuiswerkende zzp'ers hun werkruimte alleen aftrekken van de belasting als die ruimte aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals een eigen opgang en een eigen toilet. Nu het huis werd opgevoerd als een kostenpost van de inkomsten, was de vraag of het om zelfstandige werkruimte gaat niet meer aan de orde.  

De uitspraak geldt met terugwerkende kracht "mits het desbetreffende jaar nog open staat", stelt Arjo van Eijsden, taxpartner van EY, tegenover BNR. "De aanslag moet nog niet geregeld zijn of je moet nog bezwaar kunnen maken tegen de aanslag inkomstenbelasting."

Woud van aftrekposten

In een reactie op de uitspraak van de Hoge Raad stelt Mei Li Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA, dat het hoog tijd is "om te snoeien in het woud van aftrekposten, omdat er anders scheefgroei gaat ontstaan". Anders wordt uiteindelijk iedereen zzp'er "en dat is niet goed voor de BV Nederland".

Bron: BNR

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.