Nieuws

'Externe accountant wordt steeds minder relevant'

Het beroep van de externe accountant dreigt in het Verenigd Koninkrijk zijn relevantie te verliezen omdat bedrijven en opleidingen niet met de tijd meegaan.

Dat concluderen het Britse Financial Reporting Council (FRC) en het Institute of Chartered Accountants of Scotland (ICAS) op basis van een gezamenlijk onderzoek, 'Auditor Skills in a Changing Business World'.

Volgens het onderzoek is de audit flink doorontwikkeld sinds de schandalen van Enron en WorldCom  in de jaren negentig, en de laatste financiële crisis. Accountants en toezichthouders hebben sindsdien de audit en haar rol binnen bedrijven veranderd; de moderne audit dient zich op meer dan slechts de droge cijfers te richten. Daar komt in het laatste decennium nog een flinke technologische opmars overheen.

Echter, volgens het onderzoek lukt het de sector momenteel niet om de vaardigheden die nodig zijn voor de moderne audit breed door te voeren in het beroep. De conclusie luidt dat de accountancysector achterloopt qua bedrijfskennis, technologische kennis en soft skills.

Het FRC en ICAS wijzen naar een verouderd trainingsmodel, de opmars van het 'afvinklijstje' in moderne software dat ervoor zorgt dat de accountant niet meer dieper graaft, maar ook naar het imago van het beroep; auditors zouden mensen zijn die nergens anders in de sector een baan kunnen krijgen. Wat niet meehelpt is dat een audit ook steeds meer gezien wordt als een "regulatory compliance function", oftewel, afvinklijstjes die alleen de toezichthouder wil zien.

Zowel het FRC als ICAS willen dit veranderen. "We moeten elke kans aangrijpen om de audit te herpositioneren voor de volgende generatie, door te laten zien welke rol de audit in de samenleving speelt en het imago van een carrière als auditor op te poetsen. We moeten laten zien dat het een boeiend carrière is dat voldoening geeft", aldus Anton Collela, chief executive van ICAS.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.