Nieuws

EY: 'Middenbedrijf mist kansen op kapitaalmarkt'

Het middenbedrijf mist kansen doordat ze de kapitaalmarkt onvoldoende weet te vinden als bron van financiering.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van EY in opdracht van Stichting Capital Amsterdam onder middenbedrijven, beleggers, brokers, banken, brancheorganisaties, adviseurs, accountants, overheid, marktplaatsen en toezichthouders.

Het Nederlandse middenbedrijf heeft momenteel een vraag naar risicokapitaal van tussen de anderhalf en tweeënhalf miljard euro. Het niet invullen van deze vraag leidt tot een rem op de ontwikkeling en solvabiliteitspositie van het middenbedrijf. De Nederlandse economie zou 150 tot 300 miljoen euro extra kunnen groeien als bedrijven het benodigde kapitaal zouden vinden.

Er zijn volgens het rapport van EY vier belangrijke kansen om de toegankelijkheid van de kapitaalmarkt voor het middenbedrijf te verbeteren.

Doorverwijzing

De eerste belangrijke kans om de toegankelijkheid van de kapitaalmarkt het verbeteren is het stimuleren van doorverwijzing. Jeroen van der Kroft, Director bij EY: "Het middenbedrijf en de kapitaalmarkt vinden elkaar onvoldoende, enerzijds door een beperkte doorverwijzing vanuit accountants en banken en anderzijds door een gebrek aan financiële geletterdheid en kennis van de mogelijkheden bij het middenbedrijf. Naar voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk zou het ministerie van Financiën banken in Nederland ook wettelijk kunnen verplichten om door te verwijzen naar financiering via de kapitaalmarkt."

Fiscale stimuleringsmaatregelen

Een andere kans om de toegankelijkheid van de kapitaalmarkt te verhogen is het verbeteren van de fiscale behandeling van particuliere beleggers. In Nederland worden de particuliere beleggers niet door de overheid gestimuleerd om kapitaal ter beschikking te stellen aan het mkb. Van der Kroft: "Fiscale stimulering via box 3, door middel van een stimuleringsbudget van vijftig miljoen euro, kan leiden tot een verhoging van de particuliere investeringen in het MKB met ruim vier miljard euro. Landen om ons heen zoals België en Frankrijk hebben al een soortgelijke regeling ingevoerd en het blijkt dat dit een positief effect heeft op de investeringen die worden gedaan door particulieren."

Genoteerd mkb-investeringsfonds

Het investeren via de kapitaalmarkt kan volgens EY voor ondernemers ook minder aantrekkelijk zijn omdat hierdoor een deel van de zeggenschap over de onderneming wordt afgegeven aan aandeelhouders. Ook voor institutionele beleggers kunnen verschillende aspecten spelen die het niet aantrekkelijk maken om te investeren. "Het oprichten van een genoteerd mkb-investeringsfonds zou helpen om de kapitaalmarkt voor een brede groep aantrekkelijk te maken. Uit ervaringen uit het buitenland is gebleken dat een zo'n fonds een aantrekkelijk product kan zijn."

FinTech-bedrijven

De vierde kans is volgens EY het samenwerken met FinTech-bedrijven. Huidige marktplaatsen worden niet altijd als een aantrekkelijke optie ervaren. Door nieuwe technologische ontwikkelingen zijn er mogelijkheden om een notering aan een marktplaats goedkoper te maken en om de doorlooptijd van een notering te verkorten. De samenwerking tussen marktplaatsen met FinTech-bedrijven kan volgens EY leiden tot het ontwikkelen van innovatieve kredietbeoordelingsmodellen met kortere doorlooptijden en lagere kosten.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.