Nieuws

KPMG: 'Traditionele- en nieuwe vastgoedfinanciers gaan profiteren van brexit'

Nederlandse banken verwachten dat de brexit een positieve invloed zal hebben op de financiering van vastgoed in ons land.

Dat blijkt uit de Property Lending Barometer 2017 van KPMG, een onderzoek onder ruim negentig Europese banken in zeventien landen naar hun bereidheid om vastgoed te financieren. Ook in Ierland zijn de banken in het algemeen optimistisch over de gevolgen van brexit voor de financiering van onroerend goed. In de overige landen binnen Europa zijn de banken onzeker over de gevolgen.

"Vooral banken in het Verenigd Koninkrijke verwachten een negatieve invloed op de vastgoedfinanciering in hun land", zegt Frank Mulders van KPMG Real Estate Advisory. Mulders: "De aanwezigheid van internationale en Angelsaksische investeerders in ons land en de positieve vooruitzichten vormen de belangrijkste basis voor het optimisme over de gevolgen van brexit voor de Nederlandse vastgoedmarkt."

Vastgoedinvesteringen lopen terug

Uit het onderzoek blijkt dat de investeringen in vastgoed door banken in Europa voor het tweede opeenvolgende jaar zijn gedaald. In de eerste zes maanden van dit jaar werd voor een bedrag va 116,9 miljard euro in vastgoed gestoken, tien procent minder dan in het eerste halfjaar van 2016. "Vooral de politieke en de macro-economische onzekerheid lijkt nog steeds een rol van betekenis te spelen", constateert Mulders. "Toch is de behoefte van de banken om in onroerend goed te investeren nog altijd groot, gezien het feit dat de prijzen in de belangrijkste markten stijgen en recordbedragen worden betaald voor vastgoed. De verschillen in investeringen tussen de landen in Europa zijn echter groot."

Rol centrale bank

Mulders voorziet dat het klimaat voor vastgoedinvesteringen de komende tijd zal verbeteren. Mulders: "De versoepeling van het monetaire beleid door de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een positief effect op de mogelijkheden om te lenen en vormt een belangrijke factor bij het verruimen van leningen door banken. De negatieve depositofaciliteit die de bank hanteert zal het lenen van geld zeker stimuleren. Vooral het opkoopprogramma van de ECB, waarbij de bank zeker nog tot het eind van dit jaar 60 miljard euro per maand aan obligaties opkoopt, vormt een belangrijke prikkel voor een verbetering van het investeringsklimaat voor vastgoed."

Duits vastgoed

Van het bedrag dat in de eerste zes maanden van dit jaar in Europees onroerend goed geïnvesteerd werd, ging iets meer dan de helft naar vastgoed in Duitsland (27 procent) en het Verenigd Koninkrijk (24 procent). Vergeleken met vorig jaar daalden in de investeringen in Brits vastgoed met zestien procent en namen de investeringen in Duits onroerend goed met dertig procent toe. Ook Spanje zag de investeringen aanzienlijk groeien, met ruim veertig procent tot ruim 8,1 miljard euro. Net als vorig jaar kwam zes procent van alle investeringen terecht bij Nederlands vastgoed. Anderen belangrijke markten, zoals Frankrijk, Italië en Zweden zagen de investeringen aanzienlijk dalen. 

Vastgoedfinanciering in Nederland

In lijn met de investeringsvolumes verwachten Nederlandse banken dat het totale financieringsvolume gerelateerd aan vastgoed de komende achttien maanden zal toenemen. De helft van de onderzochte banken geeft echter aan dat hun eigen portefeuille naar verwachting zal krimpen. Mulders: "In combinatie met de positieve vooruitzichten biedt de verwachte groei kansen voor nieuwe financiers om de Nederlandse markt te betreden. Het speelveld van vastgoedfinanciers is in Nederland immers momenteel relatief beperkt." 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.