Nieuws

SBM Offshore wint Sijthoff-prijs (FD)

SBM Offshore heeft dinsdagavond de FD Henri Sijthoff-prijs gewonnen voor de beste financiële verslaggeving onder de AEX-bedrijven. Erik Lagendijk, lid van raad van bestuur, nam het Sijthoff-beeldje in ontvangst in de historische raadzaal van Hotel The Grand, het voormalige stadhuis van Amsterdam.

SBM Offshore is volgens de jury zeer open over de lastige omstandigheden in 2016. ‘Het verslag is zakelijk, maar wel heel duidelijk als het gaat om de strategie, de risico’s en marktpositie', meldt het juryrapport. Het is de eerste keer dat het bedrijf, dat drijvende platforms bouwt voor productie en opslag van olie, deze prijs kreeg.

Winnaar Mid- en smallcap

In de categorie Midkap- en smallcapbeursfondsen ging Fugro er met de winst vandoor. Net als SBM Offshore is de bodemonderzoeker zeer open over de problemen die zich afgelopen jaren bij het bedrijf hebben voorgedaan. Verder geeft de jury aan dat de financiële verslaggeving al jarenlang van hoge kwaliteit is. Fugro won al twee keer eerder, met de verslaggeving over 2004 en over 2007. Het bedrijf uit Leidschendam licht duidelijk de strategie toe en verschaft tal van andere inzichten in het bedrijf.

Winnaar niet-beursgenoteerd

Bij de niet-beursgenoteerde ondernemingen nam Annemiek van Melick, cfo van de Volksbank, de Sijthoff-prijs in ontvangst. De jury meldt dat de bank duidelijk laat zien dat de organisatie nieuw is neergezet en dat de externe verslaggeving dit ook uitstraalt. ‘Het is een fris jaarverslag met tekeningen die helpen het inzicht te verbeteren.’ De Volksbank is de voortzetting van de voormalige SNS Bank.

Meer aandacht voor diversiteit

De jury hoopt dat de verslaggeving over 2017 meer aandacht besteedt aan de wijze waarop bedrijven omgaan met diversiteit. ‘Dit is vaak nog onderbelicht, op enkele uitzonderingen na, terwijl hierover in de nieuwe corporate governance code toch duidelijke uitspraken over zijn gedaan.’

Zo vraagt de code aan de raad van commissarissen om een diversiteitsbeleid op te stellen voor de samenstelling van het bestuur, de raad van commissarissen en, indien aanwezig, het executive committee. Indien de samenstelling afwijkt ten opzichte van het beleid dient tevens te worden toegelicht welke maatregelen worden genomen.

De kwaliteit van verslaggeving bij niet-beursfondsen is afgelopen jaar opnieuw verbeterd. Inmiddels kunnen veel beursgenoteerde bedrijven hieraan een voorbeeld nemen, want het zijn vaak dezelfde beursfondsen die op de shortlist van de jury verschijnen. Aan de jaarverslaggeving te zijn zijn er tal van bedrijven die 'weinig waarde hechten aan een goede financiële verslaggeving', aldus de jury.

Ook enkele AEX-bedrijven – onderdeel van de eredivisie van het Nederlandse bedrijfsleven – laten te veel steken vallen. Die kunnen bijvoorbeeld meer inzicht geven in zaken als strategie, risico's en dilemma's.

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs bestaat uit oud-commissaris van Rabobank en Achmea Erik van de Merwe, hoogleraar externe verslaggeving Frans van der Wel en commissaris en bestuursadviseur Roderick Munsters. De jury heeft dit jaar in totaal 3977 pagina's aan jaarverslagen doorgenomen. Daarnaast zijn websites beoordeeld en analistenpresentaties doorgenomen.

De FD Henri Sijthoff-prijs

Sinds de oprichting in 1954 dient de FD Henri Sijthoff-prijs als een stimulans voor het Nederlandse bedrijfsleven om de verslaglegging te verbeteren. Dat wordt breed opgevat: er wordt naast het jaarverslag ook gekeken naar tussentijdse verslaggeving, (analisten)presentatie en de financiële website.

 

De prijs

De FD Henri Sijthoff-prijs bestond aanvankelijk uit een bronzen plaquette, brons op hout, van kunstenares en beeldhoudster Gra Rueb.

 

Sinds 1969 fungeert een replica van het beeldje van een krantlezende man van de beeldhouwer Pieter d’Hont als de FD Henri Sijthoff-prijs. Het originele beeldwerk heeft lange tijd aan de drukke zijde van het Amsterdamse Damrak gestaan. In 1969 werd dat aan de Gemeente Amsterdam aangeboden door Het Financieele Dagblad ter herinnering aan het feit dat 100 jaar daarvoor - in 1864 - de Dagelijksche Beurscourant werd opgericht, een van de bladen waaruit Het Financieele Dagblad is voortgekomen. Inmiddels is het beeldwerk te vinden aan de voorzijde van het gebouw aan de Prins Bernhardplein waar momenteel Het Financieele Dagblad is gevestigd.

 

De FD Henri Sijthoff-prijs zelf is genoemd naar de vader van de heer H.A.H. Sijthoff, die op het moment van instelling van de prijs directeur was van de uitgeverij van Het Financieele Dagblad.

 

Juryleden:

drs. E.A.J. van de Merwe, zelfstandig adviseur en voormalig commissaris (o.a. Rabobank en Achmea)

 

prof. dr. mr. F. van der Wel RA, hoogleraar Externe Verslaggeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam

 

drs. R.M.S.M. Munsters, MiF, commissaris (o.a. Unibail-Rodamco) en bestuursadviseur

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2017. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.