Nieuws

Economisch beeld verbetert verder

Het conjunctuurbeeld is in november verder verbeterd. Alle indicatoren presteren beter dan hun langjarige trend.

Dat meldt het CBS. De stemming onder consumenten is in oktober gelijk gebleven. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid bleef gelijk. Het producentenvertrouwen veranderde nauwelijks in oktober. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

De uitvoer van goederen en diensten groeide in het derde kwartaal van 2017 met 6 procent ten opzichte van het derde kwartaal 2016. De groei is sterker dan in de eerste twee kwartalen van 2017. Nederlandse bedrijven hebben vooral meer machines en apparaten uitgevoerd. Daarnaast gingen ook meer chemische producten en auto’s de grens over.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september ruim 5 procent hoger dan in september 2016. De stijging is groter dan een maand eerder. Al twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in oktober 2017 met 20 toegenomen. Ondanks deze stijging is de trend nog steeds dalend.

Arbeidsmarkt

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen groeide in het derde kwartaal met 51 duizend ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Gemiddeld waren er in het derde kwartaal 10,2 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd.

Het aantal banen groeit nu drieënhalf jaar op rij. De laatste vier kwartalen kwamen er telkens meer dan 50 duizend banen bij. Hierdoor is de toename ten opzichte van het derde kwartaal een jaar eerder 223 duizend. Dat is de sterkste groei op jaarbasis sinds de periode van hoogconjunctuur in 2007-2008.

Het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2017 gestegen met 9 duizend. De toename was dit kwartaal iets kleiner dan in de voorgaande twee kwartalen. Inmiddels groeit het aantal vacatures al ruim vier jaar. Eind september waren er 213 duizend openstaande vacatures.

In het derde kwartaal van 2017 waren er 428 duizend personen zonder werk die direct beschikbaar waren en recent naar werk hebben gezocht. Dit is de werkloosheid volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO). Dat zijn 25 duizend werklozen minder dan een kwartaal eerder. Daarmee was 4,7 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Bbp

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het derde kwartaal van 2017 met 0,4 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017. Dit blijkt uit de eerste berekening van het bbp door het CBS. De groei is breed gedragen; investeringen, consumptie en export groeiden. Ten opzichte van het derde kwartaal 2016 was de omvang van het bbp 3,0 procent groter.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.