Nieuws

'Haast geboden met aanpak belastingpiraten'

Landen als Nederland, Luxemburg en Ierland rollen nog steeds de rode loper uit voor iedereen die zo min mogelijk belasting wil betalen.

Dat stelt PvdA-Europarlementariër Paul Tang naar aanleiding van de Paradise Papers. Deze landen halen als piraten geld uit de schatkist van andere lidstaten, aldus Tang over de nieuwe onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen. "Daarom is een Europese aanpak heel hard nodig." De Paradise Papers tonen opnieuw aan dat er snel een Europese winstbelasting moet komen, zei Tang in een debat in het Europees Parlement. "Belastingpiraterij tegengaan kan alleen maar samen. Het enige dat werkt is wetgeving en een strenge controle."

Voorstellen

De Europese Commissie heeft diverse voorstellen gedaan die een einde moeten maken aan belastingontwijking. EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) herhaalde zijn oproep aan de lidstaten hier haast mee te maken.

Zo zouden belastingadviseurs en andere tussenpersonen snel harder moeten worden aangepakt. En als de EU-ministers van Financiën volgende maand bijeenkomen moeten ze een zwarte lijst met belastingparadijzen vaststellen, aldus Moscovici.

We weten allang dat multinationals, advieskantoren en banken "hand in hand werken" om belasting te ontwijken, zei de Fransman. "Waarom wachten tot het laatste moment om maatregelen te treffen? De lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

Urgent

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei vorige week dat de Paradise Papers opnieuw het belang van de strijd tegen belastingontwijking aantonen. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem noemde de bestrijding nog steeds "zeer urgent".

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.