Nieuws

Nieuw GBNED-rapport over software voor externe verslaggeving

Onderzoeksbureau GBNED heeft een nieuwe versie van het rapport 'Software voor externe verslaggeving: SBR jaarrekening en meer' uitgebracht. Het rapport is aangevuld met een 'SBR Assurance Softwarematrix' en oplossingen voor 'Country-by-Country reporting'.

SBR Assurance Softwarematrix

Welke software is beschikbaar voor de markt om te voldoen aan verplichte elektronische verslaggeving? Op deze vraag is geen compleet antwoord te vinden als het bijvoorbeeld gaat om het totaal aanbod van oplossingen om de jaarrekening elektronisch te deponeren voor bedrijven, in de categorie middelgroot bij de Kamer van Koophandel, in het gewenste formaat en met de juiste (accountants)verklaring en ondertekening. Reden voor GBNED om de 'SBR Assurance Softwarematrix' met het aanbod van relevante oplossingen op te nemen in de nieuwe versie van het rapport.

Om het rapport verder compleet te maken is de nieuwe versie aangevuld met software voor 'Country-by-Country (CbC) reporting' die op de Nederlandse markt wordt aangeboden.

SBR Assurance

Vooral het opstellen van de SBR Assurance Softwarematrix bleek een hele uitdaging die de nodige energie kostte, zegt Gerard Bottemanne van GBNED. "Het NBA-Groenboek De accountant in een SBR-omgeving van 28 juni 2017 bood weliswaar input om het SBR Assurance-proces in beeld te krijgen, maar gaat niet in op het aanbod van benodigde software voor de accountant. Reden voor mij om de SBR Assurance Softwarematrix samen te stellen, zodat de accountant weet wat er in de markt beschikbaar is. Temeer ook omdat je als accountant al snel te maken kan krijgen met oplossingen van meerdere leveranciers en dus meerdere contractpartners."

De SBR Assurance Softwarematrix is onderverdeeld naar software voor:

 • Het opstellen van een SBR-jaarrekening in het XBRL-formaat;
 • Digitaal dossierbeheer en werkprogramma’s;
 • Het opstellen van de juiste verklaring door de accountant in XBRL-formaat;
 • Het valideren en presenteren van de SBR-jaarrekening;
 • Signing en linking;
 • Het afhandelen van de elektronische verzending van de jaarrekening, verklaring en ondertekening naar Digipoort.

Country-by-Country reporting

Sinds 1 januari 2016 geldt voor multinationale ondernemingen met een omzet vanaf 750 miljoen euro de Country-by-Country (CbC) reporting, een voortvloeisel uit het Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)-project van de OESO.

De rapporterende entiteit van de multinationale onderneming moet jaarlijks een landenrapport aanleveren bij de belastingdienst in het land waarvan deze entiteit fiscaal inwoner is. In tegenstelling tot de meeste (verplichte) externe verslaggeving vindt de CbC-reporting niet plaats in SBR/XBRL, maar in een eigen XML-formaat.

Hoewel de CbC-reporting bij de Nederlandse Belastingdienst slechts geldt voor tussen de honderd en tweehonderd multinationals is er voor de volledigheid en inzicht apart aandacht aan besteed in de nieuwe uitgave van het rapport.

Aanbod software externe verslaggeving

Het complete aanbod van software voor externe verslaggeving is onderverdeeld naar software voor het samenstellen en indienen van:

 1. De jaarrekening in SBR voor de Kamer van Koophandel, onderverdeeld naar de bedrijfsklassen: micro/klein, middelgroot en groot;
 2. De VPB-aangifte aan de Belastingdienst op basis van SBR; veelal door leveranciers die ook software leveren voor de aangifte IB.
 3. SBR-kredietrapportage aan de banken;
 4. CBS-opgaven via SBR;
 5. Country-by-Country reporting in XML aan de Belastingdienst.

Boekhoudsoftware met functies voor externe verslaggeving op het gebied van SBR (jaarrekening, kredietrapportage en CBR-rapportages) is vermeld in het rapport. Tot slot is aandacht besteed aan SBR-ondersteunende software, zoals software voor het omzetten van standaardrapportages naar SBR-formaat, het valideren van SBR-rapportages, het ondertekenen van rapportages en de koppeling met Digipoort.

Opvragen rapport

Het complete (ruim honderd pagina's tellende) rapport is gratis op te vragen via www.ictaccountancy.nl. Suggesties voor verbetering zijn altijd welkom, aldus GBNED.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.