Nieuws

'Vrouwen vaker tevreden over salaris'

Vrouwen zijn vaker tevreden over hun salaris, terwijl ze nog altijd minder verdienen dan mannen.

Dat staat in het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, dat is uitgevoerd onder ruim 70.000 werkende Nederlanders.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat vrouwen gemiddeld 7 procent minder verdienen dan mannen. In 2015 was dit nog 7,2 procent en in 2013 7,8 procent.

Ondanks dat vrouwen nog altijd minder verdienen, vindt ruim 55 procent van hen hun salaris rechtvaardig, tegenover 50 procent van de mannen. "We denken dat dit te maken heeft met het feit dat mannen primaire arbeidsvoorwaarden het belangrijkste aspect aan een werkgever vinden en dat vrouwen de balans tussen werk en privé het belangrijkst vinden", zegt onderzoeker Garikai van Weydom van Intermediair.

Onderbreking

Vrouwen die jonger zijn dan 36 jaar, verdienen gemiddeld 4 procent minder. Bij vrouwen ouder dan 35 jaar is dat gemiddeld 8 procent. Dat komt volgens Jaap van Muijen, professor bij Nyenrode, deels doordat vrouwen kinderen krijgen. "Daardoor krijgen vrouwen een onderbreking in hun loopbaan en die achterstand in salaris lopen ze niet meer in."

Een andere reden dat vrouwen minder verdienen dan mannen, is volgens Van Muijen dat vrouwen niet goed onderhandelen. "Vaak zijn ze blij dat ze een baan hebben en gaan ze het pas later hebben over het salaris. Maar vrouwen moeten vanaf het begin een gelijk salaris eisen. Het is onacceptabel dat je voor hetzelfde werk minder verdient. Dat moet je als maatschappij en als werkgever niet willen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Aantal vrouwelijke bestuurders bij beursondernemingen wéér afgenomen

Het aantal vrouwelijke bestuurders bij Nederlandse beursondernemingen is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald in plaats van gestegen; van vijftien naar dertien. Het percentage vrouwelijk bestuurders daalt daardoor naar 6,2 procent. Het aantal vrouwen in de raden van commissarissen van Nederlandse beursondernemingen is dit jaar wel iets gestegen, van 23,1 procent in 2016 naar 24,6 procent in 2017.

x 1

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.