Nieuws

‘Fris’: Accountant Q4 op tablet

‘Fris’ is het thema van het nieuwe nummer van ons kwartaalmagazine Accountant. Editie Q4 verschijnt op vrijdag 8 december en is nu al te lezen op tablet.

Blijft er nog werk over voor accountants? Drie jonge beroepsgenoten spreken in deze editie samen over de toekomst van het vak, tijdens een frisse wandeling in de Soester Duinen. "Er blijven altijd mensen nodig om data om te zetten in waardevolle informatie", is één van de constateringen. En het accountantsberoep heeft baat bij een nieuwe opzet van de opleiding.

In 2010 schreef accountant en innovator Fou-Khan Tsang een essay over 'De perfecte storm' in het beroep. Is die storm nu, ruim zeven jaar later, gaan liggen? Dat misschien wel, maar de schade is nog niet hersteld. Tijd voor een update.

Nederland moet een tandje bijzetten bij het terugdringen van de CO2-uitstoot, constateerde PwC recent in een onderzoek. Maar verbeter de wereld, begin bij jezelf. Hoe fris is het wagenpark bij de grootste accountantskantoren eigenlijk? Redacteur Björn Remmerswaal maakte een elektrisch rondje langs de big four.

Weeffout

Verder in deze editie: Wie controleert het algoritme? Nart Wielaard vergelijkt zijn eigen ideeën over vertrouwen in een digitale samenleving met die van Ted Talk-rockstar Rachel Botsman.

Geert Dekker ging in gesprek met Naomi Ellemers, sociaalpsycholoog en commissaris bij een grote accountantsorganisatie. "Er is een echte wil om te veranderen", zegt zij over het beroep.

"Binnen twee maanden een missie kunnen uitvoeren, vloeiend Engels en Nederlands, avontuurlijk en flexibel". Een vacature voor een James Bond-achtige functie? Nee, een frisse nieuwe start voor gepensioneerde accountants.  

Is het verdienmodel van accountants, waarbij de gecontroleerde onderneming de rekening betaalt, inderdaad de weeffout van het beroep? Of ligt het probleem ergens anders? Een historische overpeinzing door Kees Camfferman en Luc Quadackers.

Installeer de app

Kortom: winter is coming, genoeg te lezen tijdens de donkere decemberdagen. Het nieuwe nummer is al beschikbaar in tabletversie, zowel voor iOS als Androïd. Installeer daarvoor de tablet-app van Accountant.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.