Nieuws

Bijna 230.000 'ongevraagd' opgelegde voorlopige aanslagen

De Belastingdienst heeft voor het jaar 2017 aan 228.911 mensen die geen voorlopige aangifte hebben gedaan een voorlopig aanslag opgelegd.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Eric Wiebes op Kamervragen van Pieter Omtzigt (CDA). Omtzigt had begin 2016 in een debat al aandacht gevraagd voor de gebrekkige communicatie rondom deze aanslagen. Volgens Omtzigt is het problematisch dat deze aanslag op de mat valt bij belastingplichtigen die de aanslag niet kunnen voorzien. De gemiddelde aanslag bedraagt 2.374 euro.

Volgens Wiebes bestaat het merendeel van de belastingplichtigen die een aanslag ontving uit mensen met sinds 2016 meerdere dienstbetrekkingen en/of met inkomen in Box 3. Andere redenen om over 2017 een voorlopige aanslag op te leggen zonder dat een aangifte is gedaan zijn bijvoorbeeld het voor het eerst behalen van winst of een resultaat uit overige werkzaamheden of ontvangen van alimentatie.

Pay as you earn

Wiebes: "De positieve voorlopige aanslag is bedoeld om aan te kondigen dat men gedurende het jaar moet gaan afdragen in plaats van achteraf bij de definitieve aanslag. Het beleid is er namelijk op gericht om waar mogelijk het pay as you earn-principe toe te passen. Zo wordt voorkomen dat belastingplichtigen pas het volgende jaar, bij de definitieve aanslag, geconfronteerd worden met de fiscale gevolgen. Door deze systematiek betaalt de belastingplichtige belasting op het moment dat hij de inkomsten geniet waarover deze belasting berekend wordt."

Doordat de Belastingdienst steeds actuelere gegevens heeft, lukt dit volgens Wiebes in toenemende mate. "Ook op de website is aangegeven dat burgers ongevraagd een voorlopige aanslag 2017 kunnen ontvangen omdat de Belastingdienst werkt met steeds actuelere gegevens. Daarnaast wordt de tekst op de voorlopige aanslag naar aanleiding van de motie Omtzigt aangepast zodat nog duidelijker wordt dat het machtigen van de Belastingdienst tot automatische incasso en daarmee betaling in termijnen de standaard is."

Standaard

Wiebes geeft toe dat helderder aangegeven moet worden dat de standaard is dat de verschuldigde belasting gespreid over het jaar betaald dient te worden in elf termijnen. "Dit is slechts anders als de belastingplichtige zelf kiest voor een snellere betaling of een verzoek doet om de betaling over meer termijnen te spreiden. De VA2017 kon niet meer tijdig daarop worden aangepast. De genoemde aanpassingen worden voor het eerst zichtbaar bij de voorlopige aanslag over 2018, zodat nog duidelijker wordt dat het machtigen van de Belastingdienst tot automatische incasso en daarmee betaling in termijnen de standaard is", aldus Wiebes.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.