Nieuws

Klacht over 61.000 zwartspaarders in België geseponeerd

Het Belgische gerecht gaat geen verder onderzoek doen naar 61.000 Belgische zwartspaarders die in 2004 en 2015 in België gebruik maakten van de inkeerregeling.

Dat meldt het federaal parket van België. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) diende vorig jaar de grootste strafklacht in bij alle parketten in België en het federaal parket. In totaal ging het om 61.546 dossiers die tussen 2004 en 2015 volgens de BBI niet juist zijn afgehandeld.

Volgens de Belgische krant De Tijd adviseerden advocaten hun klanten om geen belasting te betalen over hun zwarte geld, maar alleen over de rente van de laatste zeven jaar, omdat bleek dat de fiscus hen dan juridisch niet veel meer kon maken. Vervolgens zou het risico dat het gerecht hen nog zou vervolgen voor het witwassen van het resterende zwarte geld zo goed als nihil zijn.

De BBI probeerde hier nog eenmaal iets aan te doen door alle dossiers samen te voegen en de aanklacht overal in te dienen. Het federaal parket trok echter alle dossiers naar zich toe en besluit nu de klacht te seponeren, omdat de klacht "niet volstaat als basis om een gerechtelijk onderzoek te openen". Volgens De Tijd kunnen hierdoor "tienduizenden belastingzondaars weer op hun twee oren slapen".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.