Nieuws

Aanleveren kredietrapportages met Bankentaxonomie 11 nu mogelijk

Per 1 april staat de Bankentaxonomie 11 (BT11) live. Vanaf deze datum kunnen kredietrapportages met de nieuwste versie van de BT aangeleverd worden via SBR Banken.

Niet alleen de banken zijn er klaar voor op deze datum,  ook de relevante softwareleveranciers hebben aangegeven de nieuwe taxonomie op tijd te hebben verwerkt in hun softwarepakketten.

De nieuwe versie van de taxonomie sluit nauwer aan bij de Nederlandse taxonomie (NT) waardoor hergebruik van informatie en aanlevering met SBR Banken op basis van reeds verzamelde informatie eenvoudiger zijn gemaakt. Resultaat is dat het aantal uitsplitsingen bij lagere bedragen is verminderd.

Bijvoorbeeld: als de totale som leasekosten onder de 50.000 euro blijft, hoeft straks alleen nog het totaalbedrag te worden aangeleverd. Uitsplitsing per contract is dan niet meer nodig. Wel maakt de bank hier een aantekening van – de indicatie 'verplicht' wijzigt in 'warning'. Dit betekent dat de bank de uitsplitsing graag zou willen zien, maar dat dit niet verplicht is.

Daarnaast zijn op verzoek van diverse marktpartijen in de agro-extensie enkele velden toegevoegd om ook de begrippen 'omzet' en 'aanwas' te kunnen rapporteren en toelichten. Zo is het veld Fosfaathouding toegevoegd om te anticiperen op mogelijke wetswijzigingen.

Jaarlijks wordt een nieuwe versie van de BT uitgebracht om de wijzigingen in wet- en regelgeving te volgen, eventuele issues op te lossen en nieuwe functionaliteit te kunnen aanbieden. Vanaf dit moment is aanlevering volgens taxonomieën ouder dan de BT2014 niet meer mogelijk. BT12 zal 1 december definitief worden gepubliceerd.

-          Informatie Bankentaxonomie 11

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.