Nieuws

Acht op de tien werkende miljonairs zijn zelfstandig

Op 1 januari 2015 telde Nederland 106 duizend huishoudens met een vermogen van één miljoen euro of meer. Van de werkzame hoofdkostwinners uit miljonairshuishoudens is tachtig procent werkzaam als zelfstandige. Werkzame miljonairs zijn vooral actief in de landbouw, handel, financiële en zakelijke dienstverlening.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe vermogenscijfers over de periode 2007-2015.

Ongeveer tweederde van de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens had in 2015 werk als voornaamste inkomensbron. De anderen waren voor het overgrote deel met pensioen. Bijna tachtig procent van de werkzame miljonairs is als zelfstandige actief. Bijna de helft is directeur-grootaandeelhouder en iets minder dan een derde is zelfstandig ondernemer. Van de hoofdkostwinners van niet-miljonairshuishoudens die werk hebben als voornaamste inkomensbron, is vijftien procent zelfstandige. De waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld zijn niet meegenomen in het vermogen.

Sectoren

De meeste werkzame miljonairs zijn te vinden in de landbouw, financiële dienstverlening, handel, specialistische zakelijke diensten en in de zorg. De landbouw kent als bedrijfstak relatief veel zelfstandig ondernemers, die een groot deel van hun vermogen in hun onderneming hebben zitten, waaronder grond.

Van de miljonairs die in de financiële dienstverlening werkzaam zijn, is tweederde actief in of via een financiële holding, veelal als directeur-grootaandeelhouder. Miljonairs in de zorg zijn relatief vaak werkzaam in specialisten- en tandartspraktijken. Ook zijn werkzame miljonairs in de specialistische zakelijke dienstverlening actief in bijvoorbeeld organisatieadviesbureaus en advocatenkantoren.

Aanmerkelijk belang

Gemiddeld heeft een miljonairshuishouden 423 duizend euro aan spaartegoeden, tegenover 33 duizend euro bij een niet-miljonairshuishouden. Vanwege het grote aandeel zelfstandigen onder miljonairs, bestaat bijna de helft van het totale bezit van miljonairs uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. Daarnaast bestaat dertien procent van hun bezit uit bank- en spaartegoeden. Bij niet-miljonairs ligt de verhouding juist andersom: ruim de helft van hun bezit bestaat uit bank- en spaartegoeden en twaalf procent uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen.

Naarmate een miljonairshuishouden meer vermogen heeft, neemt het aandeel aanmerkelijk belang toe. Onder huishoudens met een vermogen van ten minste tien miljoen euro vormt het aanmerkelijk belang 64 procent van het bezit, bij miljonairs met een vermogen van 1 tot 2 miljoen euro is dat 22 procent.

Het CBS-onderzoek naar miljonairshuishoudens is uitgevoerd op verzoek van Van Lanschot Bankiers.

Bron: CBS

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.