Nieuws

Google vecht megaboete bij EU-hof aan

Google vecht de recordboete van Brussel bij de hoogste Europese rechter aan. Een woordvoerder van het Europees Hof van Justitie bevestigt dat het beroep is ontvangen.

De Amerikaanse internetgigant kreeg in juni 2,42 miljard euro boete vanwege het misbruiken van zijn zoekmachine. Internetsurfers krijgen als ze op zoek zijn naar goederen en diensten eerst Google Shopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld, stelde de Europese Commissie na zeven jaar onderzoek vast. Het concern heeft tot 28 september om die praktijk aan te passen.

Het bedrijf is mogelijk gesterkt door de uitspraak van het EU-hof op 6 september dat de zaak tegen chipfabrikant Intel opnieuw moet worden bekeken. Intel kreeg in 2009 een boete van Brussel van ruim 1 miljard euro vanwege misbruik van zijn machtspositie op de markt voor microprocessoren. Die zaak moet terug naar het Gerecht, een lagere instantie van het hof, dat destijds niet alle argumenten van Intel zou hebben geanalyseerd.

Maandag verliep de deadline voor Google om in beroep te gaan tegen het besluit van EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij sommeerde in juni dat Google zijn "illegale praktijken binnen negentig dagen beëindigt". Als dit na 28 september niet het geval blijkt, kan het bedrijf dagelijks een extra boete van vijf procent van de dagomzet krijgen.

Brussel onderzoekt nog andere Google-praktijken. Die draaien om advertenties en het mobiele besturingssysteem Android. Zo zou Google fabrikanten en operatoren verplichten apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.