Nieuws

Grote Japanse bank naar Amsterdam na brexit

De grote Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) wil een nieuw onderdeel in Amsterdam opzetten zodat het financiële concern klanten in de Europese Unie kan blijven bedienen na de brexit.

Daarvoor hebben de Japanners een licentieaanvraag ingediend. In Britse zakenmedia werd afgelopen zomer al gemeld dat MUFG voor Amsterdam zou willen kiezen. In eerste instantie zouden enkele tientallen werknemers van de Japanse grootbank overkomen naar Amsterdam vanuit Londen. Er werken momenteel circa 2.100 werknemers voor MUFG in Londen.

MUFG wijkt met zijn keuze voor Amsterdam af van andere Japanse financiële instellingen. Grote bedrijven zoals Mizuho Financial, Sumitomo Mitsui Financial, Nomura en Daiwa Securities hebben voor Frankfurt gekozen als nieuwe basis na de brexit.

Naar verluidt wil MUFG ook nog een vestiging opzetten in Parijs. Door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU verliezen financiële instellingen in Londen bepaalde rechten om te mogen handelen in het EU-gebied. Door een kantoor in een EU-land te vestigen, kan dit probleem worden omzeild. MUFG heeft al wel een licentie voor commercieel bankieren in Nederland.

Ook andere financiële bedrijven zien Amsterdam als geschikte uitvalsbasis voor de Europese handelsactiviteiten. Zo wil Royal Bank of Scotland (RBS) ook naar Amsterdam komen na de brexit, net als een aantal Amerikaanse handelshuizen.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.