Nieuws

Londen ondanks brexit belangrijkste financiële centrum

Ondanks alle onzekerheid rondom de brexit staat London nog steeds bovenaan de lijst van meest aantrekkelijke financiële centra.

Dat blijkt uit de 22ste Z/Yen Global Financial Centres Index, waar verschillende Britse media uit citeren. Londen heeft zelfs haar voorsprong flink vergroot op de nummer twee, maar dit kwam meer door een flinke daling in punten voor New York vanwege de onzekerheid rondom de plannen van Trump op het gebied van vrijhandelsakkoorden. De huidige nummer drie, Hongkong, is daardoor inmiddels erg dichtbij een tweede plaats in de ranking. De rest van de top tien bestaat uit Singapore (4), Tokyo (5), Sjanghai (6), Toronto (7), Sydney (8), Zurich (9) en Beijing (10).

Londen ging slechts twee punten achteruit in de ranking, terwijl de vrees was dat veel financiële instellingen hun heil elders zouden gaan zoeken vanwege de continue onzekerheid door de brexit-onderhandelingen. Volgens analisten kan dit komen omdat het nog altijd niet duidelijk is wat de precieze gevolgen van de brexit zijn, omdat er nog geen harde afspraken zijn gemaakt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Europese Unie

Frankfurt, Luxemburg, Parijs, Dublin en Amsterdam, Europese steden die momenteel flink hun best doen om financiële instellingen vanuit Londen naar zich toe te halen, staan niet eens in de top tien, alhoewel ze allemaal wel flink zijn gestegen. Frankfurt is met twaalf plaatsen gestegen naar plaats elf en tevens de hoogst geplaatste stad in de Europese Unie. Luxemburg gaat naar plek veertien (+4 plaatsen) Parijs pakt plek 26 (+3), Dublin naar plaats 30 (+3) en Amsterdam naar plaats 33 (+7). Een andere opmerkelijke stijger is Wenen, dat van plaats 64 naar 42 ging en daarmee ook de sterkste stijger is uit de hele lijst.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.