Nieuws

Miljoenensubsidie voor mestvergisters

Minister Kamp van Economische Zaken trekt 150 miljoen euro uit om melkveehouders te ondersteunen die een zogeheten monomestvergister op hun boerderij willen plaatsen.

Met zo'n apparaat kan mest worden omgezet in hernieuwbare energie zoals groen gas, elektriciteit of warmte. Monomestvergisters dragen ook bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Alleen projecten die binnen twee jaar daadwerkelijk hernieuwbare energie leveren, komen in aanmerking voor een bijdrage.

Volgens coöperatie Jumpstart, die 130 miljoen euro aan subsidie krijgt voor de plaatsing van 103 vergisters, staat de vermindering van uitstoot van broeikasgassen met die installaties gelijk aan 31.000 auto’s minder op de weg of het equivalent van 670.000 zonnepanelen.

Volgens Kamp is de bouw van monomestvergisters om meerdere redenen goed nieuws. Zo biedt een gemiddelde vergister voldoende gas en elektriciteit voor ongeveer veertig huishoudens. Daarnaast worden broeikasgasemissies uit de mest voorkomen, wat weer bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van CO2.

FrieslandCampina heeft al gezegd de met de monomestvergisters opgewekte stroom te zullen afnemen. Het zuivelconcern is goed voor de verwerking van circa 70 procent van de melk van melkveehouders in Nederland.

Volgens de sector moeten tegen 2020 circa duizend monomestvergisters geplaatst kunnen zijn.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.