Nieuws

'Swapdeadline kan mkb'er vergoeding kosten'

Een forse groep mkb'ers dreigt de beloofde compensatie voor hun renteswaps mis te lopen omdat de gedupeerden die nog niet voor een vergoeding hebben aangemeld.

Daarvoor waarschuwt de stichting Renteswapschadeclaim. De deadline is al eind deze maand. Het gaat om de ingewikkelde financiële producten die banken aan duizenden ondernemers hebben verstrekt, ook wel rentederivaten genoemd. Onder meer boeren en binnenvaartschippers zijn daardoor in grote financiële moeilijkheden gekomen. Vorig jaar werd een grote compensatieregeling op touw gezet, die banken nu aan het uitvoeren zijn.

Renteswapschadeclaim stelt dat het bij veel mkb'ers niet duidelijk is dat ze in sommige gevallen zelf in actie moeten komen voor hun vergoeding. Daarbij zou meespelen dat de banken weinig vaart maken met het uitsturen van compensatievoorstellen aan hun klanten.

Automatisch

Voor de meeste derivaten wordt door de banken automatisch een vergoeding berekend. Maar bijvoorbeeld swaps die tussentijds zijn afgekocht, aangepast of naar een andere bank zijn overgegaan moeten door ondernemers zelf worden aangemeld. Volgens de stichting speelt dit issue naar schatting voor ruim tweeduizend ondernemers.

Ruimhartig

De zogeheten derivatencommissie, die verantwoordelijk is voor de aanmelddeadline van 30 september, zegt dat banken hebben aangegeven "ruimhartig" met de compensatieregeling om te gaan. Dat betekent volgens de commissie dat als bepaalde processen vanuit de banken vertraging oplopen, dat dan de klanten ook meer ruimte krijgen om alsnog hun swaps aan te melden.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.