Nieuws

EU moet investeren in supercomputers

Europa moet een miljard euro investeren in de ontwikkeling van zogeheten supercomputers. Daarvoor pleiten de eurocommissarissen Mariya Gabriel en Carlos Moedas.

Supercomputers ('HPC's') worden bestempeld als de motoren van de digitale economie. Ze hebben een enorme rekencapaciteit en zijn in staat steeds grotere hoeveelheden data razendsnel te verwerken. Ze maken het onder meer mogelijk om sneller diagnoses te stellen en de werking van nieuwe medicijnen te simuleren. Ook kunnen ze het traject van orkanen voorspellen of cyberaanvallen traceren.

Ook het bedrijfsleven spint garen bij supercomputers. Door gebruik te maken van een HPC zou de complete ontwikkeling van bijvoorbeeld een auto kunnen worden verkort van 60 tot 24 maanden.

Zere been

Momenteel heeft Europa geen supercomputer in de top tien van de wereld. Dat maakt dat Europese wetenschappers en bedrijven hun toevlucht moeten zoeken tot derde landen om hun gegevens te verwerken. Dit is tegen het zere been van de commissarissen.

Zij pleiten onder meer voor het optuigen van een gemeenschappelijke onderneming, 'EuroHPC', om supercomputers te verwerven en exploiteren. De Europese Commissie wil daar tot 2020 circa 486 miljoen euro in investeren. Van deelnemende landen wordt een vergelijkbaar bedrag verwacht. Tot dusver hebben dertien landen zich aangesloten, waaronder Nederland.

Bron: ANP

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.