Nieuws

ING: 'Honderdduizenden mensen kunnen toetreden of langer werken'

Ondanks de ervaren krapte op de arbeidsmarkt zit er nog flinke rek in de Nederlandse arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit het halfjaarlijkse Dutch Economy Chart Book van het ING Economisch Bureau. De ING schat dat nog zo'n tweehonderdduizend mensen kunnen toetreden tot de arbeidsmarkt en ruim driehonderdduizend werkenden een langere werkweek kunnen maken.

De ING constateert ook dat de winstgevendheid van bedrijven stagneert, betaalrekeningen van consumenten ruimte bieden voor meer bestedingen en dat de huizenprijsstijging dit keer niet kredietgedreven is. De analyse laat zien dat er een solide binnenlandse basis ligt onder de groei in Nederland.

Drie bronnen

Het aandeel bedrijven dat een tekort aan geschikt personeel ervaart, stijgt snel en staat inmiddels op een kwart. Om de hoge economische groeiverwachtingen van twee procent waar te maken moeten bedrijven uit drie bronnen putten volgens de ING: de werkloze beroepsbevolking, de toetreding van mensen die nu buiten de arbeidsmarkt staan en werkenden die meer uren zouden willen werken.

Volgens de ING is de eerste bron het kleinst: "Wanneer het aandeel werklozen in de totale beroepsgeschikte bevolking daalt naar het laagste niveau van de vorige periode van hoogconjunctuur, levert dit slechts 22 duizend extra arbeidskrachten op (ten opzichte van het tweede kwartaal van 2018)." De bank merkt daarbij wel op dat innovatieve ontwikkelingen op het gebied van het matchen op de arbeidsmarkt zou kunnen zorgen voor een nog lagere werkloosheid dan in 2008.

De tweede bron, de toetreding van mensen die nu buiten de arbeidsmarkt staan, bestaat uit een stijgend percentage vrouwen die willen werken en een herstel van de arbeidsdeelname van mannen naar het niveau van voor de crisis. Dit zou een extra arbeidspotentieel van zo’n 219 duizend personen op kunnen leveren.

De derde bron van arbeidspotentieel is het reservoir van vierhonderdduizend werkenden die meer uren willen werken. Op basis van cijfers uit het verleden zou het moeten lukken om hiervan zo'n 308 duizend werkenden die uren ook te bieden.

Verborgen ruimte

"De verborgen ruimte op de arbeidsmarkt biedt ruimte voor langduriger economische groei. Wel zullen bedrijven creatiever moeten zijn om dit potentieel aan te spreken, deze mensen zitten niet in de kaartenbak van het UWV", stelt Marcel Klok, macro-econoom bij ING. "Voor moeilijk vervulbare vacatures, zoals in de ICT, komen deze mensen vaak niet in aanmerking. Daarvoor is juist een inhaalslag in scholing, roulatie en promoties op de arbeidsmarkt nodig."

"Het Dutch Economy Chart Book schetst een solide binnenlandse basis onder de groei van de Nederlandse economie", aldus Marcel Klok, macro-econoom bij ING. "Wij ramen voor dit en volgend jaar dan ook stevige economische groei, die net als in 2017 breed gedragen wordt door nagenoeg alle sectoren. Het moge duidelijk zijn dat er voor 2019 buiten Nederland wel risico's op de loer liggen. Zo kunnen een harde brexit, een crisis in Italië en de handelsoorlog onze economie gaan raken."

Dutch Economy Chart Book

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.