Nieuws

KPMG: 'Wereldwijd aanzienlijk meer investeringen in startups'

In de eerste negen maanden van 2018 werd voor een bedrag van 183 miljard dollar in startups geïnvesteerd, 12 miljard dollar meer dan in heel 2017.

Dit blijkt uit de Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups. Vooral in Azië en Oceanië namen de investeringen fors toe, van 63 miljard dollar in 2017 tot 77 miljard dollar in de eerste negen maanden van dit jaar. En ook de Verenigde Staten zag de investeringen groeien, van 82 miljard tot 84 miljard dollar. In Europa is dit jaar tot nu toe een bedrag van ruim 17 miljard dollar geïnvesteerd, tegenover 21 miljard dollar in heel 2017.

Azië domineert ook de ranglijst van de grootste investeringen die in het derde kwartaal van dit jaar plaatsvonden. Vooral in China waren investeerders actief. Zeven van de tien grootste wereldwijde transacties in het derde kwartaal werden in dit land gerealiseerd. De grootste investering van 2 miljard dollar kwam echter terecht bij software startup Grab in Singapore.

Verenigd Koninkrijk

In Europa was de grootste investering in het derde kwartaal voor de Duitse retail startup AboutYou. Hierbij ging het om een bedrag van $ 300 miljoen. Ondanks het steeds dichterbij komen van Brexit, was het Verenigd Koninkrijk binnen Europa de afgelopen drie maanden het meest actief met investeringen in startups. In totaal werd er 1,8 miljard dollar geïnvesteerd, verdeeld over tweehonderd transacties. "Een verklaring hiervoor kan zijn dat beleggers veel vertrouwen hebben in het Britse innovatie ecosysteem", zegt Daniël Horn van KPMG Partnerships & Alliances. "Hoe Brexit uiteindelijk wel of niet uitpakt. Opvallend is wel dat een groot aantal Britse fintech startups een banklicentie heeft aangevraagd om over de grens te kunnen opereren."

Gezondheidszorg

Vooral de investeringen in startups die actief zijn op het gebied van de gezondheidszorg en de ontwikkeling van geneesmiddelen blijven groeien. Dit jaar werd tot nu toe ruim 19 miljard dollar opgehaald door startups in de farmaceutische en biotechnologische sector. Horn: "De investeringen hangen samen met de groeiende belangstelling van beleggers voor een nieuwe generatie geneesmiddelen die meer gebaseerd is op kennis van het ontstaan van bepaalde ziektes en de genetische factoren die daarmee verband houden. Met een bevolking die wereldwijd steeds verder vergrijst zal biotechnologie de komende jaren steeds meer aandacht krijgen. Bedrijven in de sector zullen in toenemende mate op zoek gaan naar manieren om de verschillende ziektes beter te behandelen en te bestrijden."

Beursgangen

Horn constateert dat het derde kwartaal van dit jaar gekenmerkt wordt door een wereldwijd herstel van het aantal beursgangen door startups. Horn: "Na het dieptepunt in 2016 zien we dit jaar een duidelijke opleving. Van New York tot Hong Kong zien wij volwassen startups die nog winstgevend moeten worden en hun waarde voor de markt moeten laten zien de stap naar de beurs maken. In het algemeen is een dergelijke stap alleen weggelegd voor de grotere bedrijven met een schaalgrootte die een publieke gang rechtvaardigt."

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

KPMG: durfinvesteringen in startups stagneren door economische onzekerheid

De wereldwijde durfinvesteringen in startups zijn in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gedaald vergeleken met het laatste kwartaal van 2018. In het eerste kwartaal van 2019 werd voor een bedrag van 53 miljard dollar in startups geïnvesteerd, een daling van 25 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren investeerders goed voor een bedrag van 71 miljard dollar.

x 0

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.