Nieuws

Lagere productiviteitsgroei mkb

In 2017 groeide de productiviteit van het midden- en kleinbedrijf (mkb) met 1,3 procent. Dat is de laagste groei in vier jaar. De werkgelegenheid in het mkb nam tegelijk flink toe.

De toegevoegde waarde van het mkb groeide in 2017 met 4,6 procent tot 227 miljard euro. Met een toename van 108 duizend arbeidsjaren was het midden- en kleinbedrijf goed voor 84 procent van de werkgelegenheidsgroei door het bedrijfsleven. Dit meldt  het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De sterkste groei van de toegevoegde waarde werd gerealiseerd door het kleinbedrijf (10 tot 50 werkzame personen), ruim zeven procent. De toegevoegde waarde van het middenbedrijf (50 tot 250 werkzame personen) groeide met ruim drie procent. Onder zzp-bedrijven (één werkzame persoon) en microbedrijven (twee tot tien werkzame personen) bedroeg de groei respectievelijk 5,0 en 3,4 procent.

Het aantal voltijdsbanen in het mkb kwam uit op 3,4 miljoen. In totaal werken er 4,38 miljoen personen in het mkb, een groei van 132 duizend. Binnen het mkb kwam de meeste werkgelegenheid er in 2017 bij in het middenbedrijf. Het aantal werkzame personen groeide met 45 duizend, gevolgd door het kleinbedrijf (+39 duizend). De toename was het kleinst in het microbedrijf (+13 duizend). De groep zzp-bedrijven nam ook in 2017 verder toe. Daar kwamen 35 duizend werkzame personen bij.

Productiviteitsgroei mkb afgenomen

De productiviteit, uitgedrukt in toegevoegde waarde per voltijdsbaan, groeide in het mkb in 2017 met 1,3 procent. Dat is de laagste productiviteitsgroei in vier jaar tijd. In het middenbedrijf kromp de productiviteit met bijna één procent. In het kleinbedrijf nam de productiviteit met 3,3 procent toe, in het grootbedrijf met 2,9 procent.

De macro-economische cijfers van het CBS zijn onderdeel van het jaarbericht over de Staat van het MKB 2018 van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. De publicatie is aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Ook koningin Maxima, lid van het comité, was daarbij aanwezig. 

Meer vernieuwing nodig

Het comité, dat zich richt op het stimuleren van ondernemerschap in Nederland, vraagt aandacht voor het concurrentievermogen van het mkb. "We moeten productiever en slimmer worden. Dat geldt voor ondernemers en voor het beleid van de overheid", aldus comitévoorzitter Harold Goddijn bij de presentatie van het jaarbericht.

Volgens het rapport gaan de veranderingen erg snel. Vorig jaar werkten er bijvoorbeeld 1,4 miljoen mensen bij bedrijven die in 2010 nog niet bestonden. Maar er is meer vernieuwing nodig. Ook neemt de roep om gekwalificeerd personeel hand over hand toe. Dat vraagt om grootschalige en ingrijpende bijscholing en omscholing. "Nederland behoort economisch bij de top van de wereld, maar kampioen zijn en kampioen blijven is wat anders'', stelde Goddijn, tevens topman van navigatiedienstverlener TomTom.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.