Nieuws

Madoff-beleggers krijgen geen greep op PwC (FD)

Beleggers die geld hebben verloren aan het piramidefonds van Bernie Madoff slagen er niet in accountant PwC aansprakelijk te stellen. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat PwC de schade van de beleggers niet aangerekend kan worden. De accountant heeft adequaat gecontroleerd.

Amsterdam
Jeroen Piersma

Het is de tweede keer in korte tijd dat de rechter in het voordeel van PwC beslist. Begin oktober wees de rechtbank Amsterdam de claims af van de curatoren van drie beleggingsfondsen, de zogenoemde Fairfield-fondsen.

Het Nederlandse kantoor van PwC controleerde tussen 1998 en 2005 de boeken van de Fairfield-fondsen en keurde hun jaarrekeningen goed. De Fairfield-fondsen sluisden geld door naar de beleggingsfondsen van Madoff. Die bleken niet meer te zijn dan een piramide-spel: Madoff betaalde beleggers uit met het geld van andere beleggers. In 2008 werd Madoff opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar.

Sindsdien vechten beleggers, curatoren en accountants wereldwijd rechtszaken met elkaar uit. In de VS schikte PwC voor $55 mln met gedupeerde beleggers, zonder overigens schuld te bekennen.

PwC mocht vertrouwen op bewaarders

De zaak bij het Gerechtshof Amsterdam was aangespannen door beleggerscollectieven Stichting Fairfield Compensation Foundation en Colima International. Zij vinden dat PwC zich onvoldoende verdiept had in de activiteiten van deze fondsen.

Het Gerechtshof is het daar niet mee eens. Het ging om relatief eenvoudige beleggingsfondsen die effecten aanhielden bij bewaarders BMIS en Citco. PwC mocht ervan uitgaan dat de twee bewaarders een juist overzicht gaven van de bezittingen van de Fairfield-fondsen, de zogenoemde depotopgaven. BMIS en Citco stonden bovendien onder toezicht van de Nederlandsche Bank en De Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Ook de onvolkomenheden in het controledossier van de PwC-accountant vindt het Hof niet voldoende reden om vast te stellen dat PwC in strijd met de regels heeft gehandeld.

Fraude

De uitspraak van het Gerechtshof is interessant in het licht van de recente discussie binnen de Nederlandse accountancy over fraude. De centrale vraag daarbij is in hoeverre accountants verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het al of niet ontdekken van fraude. De Madoff-zaak is zonder twijfel een van de grootste fraude-affaires uit de geschiedenis. Toch vinden rechters dat in dit geval PwC niks te verwijten valt.

In Nederland zijn twee zaken tegen PwC aangespannen, die van de curatoren en die van de beleggerscollectieven. De curatoren kunnen nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam. De beleggers kunnen alleen nog een cassatieprocedure bij de Hoge Raad starten.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.