Nieuws

Nederland heeft beste pensioenstelsel ter wereld

Het Nederlandse pensioenstelsel stoot Denemarken van de troon en staat sinds zeven jaar weer op nummer één. Dat blijkt uit de 2018-editie van de jaarlijkse Global Pension Index.

Met de nummer één-notering heeft Nederland de internationale A-status weer terug. Denemarken staat op de tweede plaats. Finland staat met een derde positie voor het eerst in de top drie.

In de Global Pension Index van adviesbureau Mercer worden de pensioenstelsels van meer dan dertig landen getoetst op toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Dit jaar scoort Nederland 80.3 punten, in 2017 waren dit er nog 78.8. Nederland passeert Denemarken met 0.1 punt verschil. Beide landen mogen hun pensioenstelsels dit jaar de A-status geven.

In het onderzoek worden volledige pensioenstelsels onder de loep genomen, waaronder door de overheid gefinancierde en zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.

Vorig jaar verloor Nederland juist de internationale A-status als gevolg van een nieuwe weging, met toevoeging van economische groei als indicator. De Global Pension Index vergelijkt sinds 2009 de pensioenstelsels van landen over de hele wereld.

Bron: ANP/Mercer

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.