Nieuws

PwC niet aansprakelijk voor schade door Madoff-fraude (FD)

Accountant PwC had de miljardenfraude van Bernard Madoff niet hoeven zien. Dat staat in een vrijdag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Amsterdam, in een zaak die was aangespannen door de curatoren van drie beleggingsfondsen die geld staken in het piramidespel van de oplichter.

De Nederlandse afdeling van PwC checkte tussen de 1998 en 2005 de boeken van drie Fairfield-fondsen en keurde de jaarrekeningen goed. Het geld van de inmiddels opgedoekte fondsen vloeide via een ander fonds naar het investeringsvehikel van Madoff.

Sindsdien vechten beleggers, curatoren en accountants in rechtszalen wereldwijd over de vraag of de boekcontroleurs de fraude hadden moeten zien. Zo schikte PwC twee jaar geleden nog voor $55 mln met gedupeerden in de Verenigde Staten. De accountant bekende overigens geen schuld, de schikking werd gesloten 'om van de zaak af te zijn', meldt een woordvoerder maandag.

'Beroeps- en gedragsregels niet geschonden'

In de zaak waarover de Nederlandse rechter vorige week uitspraak deed, treft de accountant geen blaam. De curatoren wilden de schade die zij leden door de fraude verhalen op de accountant. Daar gaat de rechtbank niet in mee. 'Het enkele feit dat achteraf is gebleken dat er in het bedrijf van de controlecliënt fraude heeft plaatsgevonden, betekent nog niet dat de accountant de voor hem geldende beroeps- en gedragsregels heeft geschonden', oordeelt de rechter.

Daarbij wijst de rechtbank nadrukkelijk op een uitspraak van de tuchtrechter van accountants uit 2012. Die oordeelde toen al dat PwC niets te verwijten viel. Het ging om een zaak die was aangespannen door zo'n zevenhonderd Europese beleggers in de in Nederland gevestigde Fairfield-fondsen. Zij claimden $ 200 mln te hebben verloren omdat de accountant verzuimde zijn werk goed te doen.

De Accountantskamer liet toen zwaar wegen dat de bedrijven van Madoff onder toezicht stonden van de Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse toezichthouder had de fraudeur al langer op de korrel, maar vond steeds onvoldoende bewijs om hem te vervolgen. De accountant mocht uitgaan van de informatie die Madoff aanleverde.

SEC

De uitspraak betekent dat de curatoren een eventuele schadevergoeding kunnen vergeten. Of zij in hoger beroep gaan is niet bekend. De Nederlandse advocaat van de curatoren wilde maandag niet reageren. Ook accountant PwC wilde niet reageren op de uitspraak. Een woordvoerder laat wel weten dat er op dit moment nog één vergelijkbare rechtszaak loopt naar aanleiding van de Madoff-zaak.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.