Nieuws

Accountants vinden controle topinkomens te duur voor publieke instanties (FD)

Hoewel de controle van de topinkomens in de publieke sector accountants veel extra werk en geld oplevert, zijn ze er toch niet blij mee. De complexiteit van de wet maakt de controle buitengewoon lastig en veel te duur voor de opdrachtgevers zoals ziekenhuizen, scholengemeenschappen en woningcorporaties. Accountants willen de controle eigenlijk niet meer doen.

Jeroen Piersma

Die boodschap geeft de beroepsorganisatie voor accountants NBA deze week af aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de Wet Normering Topinkomens. Met die wet zijn sinds 2013 de topinkomens in de publieke sector beperkt tot het niveau van een ministerssalaris. Voor 2018 ligt de grens op € 189.000.

De NBA stelt dat de controle vaktechnisch nog net lukt, maar economisch onverantwoord is. Met dat laatste duidt de NBA op de extra kosten die de controle met zich meebrengt voor organisaties in onder andere de zorg, het onderwijs en de corporatiesector. 'De baten wegen niet tegen de kosten op', zegt Rob Leensen, voorzitter van de NBA-commissie zorg.

Dik pak papier

Niet alleen de wet zelf maakt het ingewikkeld, maar ook alle besluiten, beleidsregels, en aparte regelingen voor de verschillende sectoren die aan de wet zijn toegevoegd. 'We moeten een dik pak papier paraat hebben om de naleving van de wet te kunnen controleren', zegt Leensen.

Een voorbeeld van de complexiteit is dat de grens voor de topbeloning in de zorg kan variëren: bestuurders van grote instellingen mogen meer verdienen dan hun collega's bij de kleinere instellingen. Er zijn vijf klassen, en om het extra complex te maken zijn er ook nog eens twee regelingen voor de klassenindeling, een uit 2014 en een uit 2016, die door elkaar lopen.

Een ander veel voorkomend geval in de zorg is de vertrekregeling van een weggestuurde bestuurder. De accountant moet controleren of de bestuurder wel tot op de laatste dag van zijn dienstverband heeft gewerkt. Daarvoor moet hij mails, agenda's en dossiers doorvlooien.

Stoppen met de controle

De klacht van de accountants is niet nieuw. Vorig jaar gaf de NBA al aan dat de controle eigenlijk niet meer te doen was. De beroepsorganisatie riep de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, op de controle onder te brengen bij fiscalisten, juristen of een aparte overheidsinstantie. Plasterk ging daar niet op in, maar zijn ambtenaren hebben samen met de accountants wel een poging gedaan de controle te vereenvoudigen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is daarom verbaasd over de kritiek van de NBA. 'We hebben intensief samengewerkt om te kijken hoe we, binnen de grenzen van de wet, de uitvoerbaarheid konden verbeteren', zegt een woordvoerder. Er zijn nieuwe controlevoorschriften gekomen, waarin meer duidelijkheid wordt geboden. 'We hebben regelmatig van accountants gehoord dat ze - los van hun zorgen over de Wet Normering Topinkomens - blij waren met deze duidelijkheid.'

Omzet die wij niet willen

Robert Mul, hoofd beroepsontwikkeling en beleid bij de NBA erkent dat de controle ook wel iets eenvoudiger is geworden. 'Maar in de basis blijft het ingewikkelde regelgeving die relatief veel administratie en controle vergt. Het is omzet die wij eigenlijk niet willen.'

Het ministerie is net van start gegaan met een evaluatie van de wet. Die loopt door tot begin 2020. Dat duurt veel te lang, vindt de NBA. De beroepsorganisatie wil dat het ministerie al in 2019 de controle op de Wet Normering Topinkomens wezenlijk vereenvoudigt.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.