Nieuws

Belastingdruk ondernemingen vrijwel onveranderd

De totale belastingdruk van Nederlandse ondernemingen is in 2017 met 40,8 procent vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van een jaar eerder (40,7 procent). Het aantal belastingen dat ondernemers moeten betalen is gelijk gebleven (negen in totaal) en ondernemers zijn net als in 2016 gemiddeld 119 uur bezig om de aangiftes op te stellen, in te dienen en te betalen.

Dat blijkt uit het dertiende Paying Taxes-onderzoek van PwC en de Wereldbank, dat het gemak van het betalen van belastingen in 190 economieën meet en beoordeelt. Nederland komt daarmee op een 21e plaats in de ranking.

Technologie

Het rapport zoomt dit jaar in op de vraag hoe technologie kan helpen om de administratieve lasten te verlichten van het voldoen aan de fiscale verplichtingen. Technologie blijkt daar inderdaad al een rol in te spelen, aldus de onderzoekers. Zo zijn de dalingen van de gemiddelde tijd die ondernemers kwijt zijn aan compliance en het gemiddelde aantal betalingen dat ondernemers moeten maken gedreven door technologie.

Er blijkt volgens het rapport ook een duidelijk verband tussen de technologische vooruitstrevendheid van een land en de eenvoud van de complianceverplichtingen. Hoe technologisch vooruitstrevender een land is, des te eenvoudiger kunnen belastingplichtigen aan hun fiscale verplichtingen voldoen. PwC noemt als voorbeeld de Nederlandse vooringevulde aangifte inkomstenbelasting die het voor belastingplichtigen veel eenvoudiger maakt hun aangifte op tijd en zonder vergissingen in te dienen.

Naast het onderzoek is er ook een 'interactive tax data explorer' beschikbaar waarmee de resultaten van de onderzochte economieën uit de afgelopen dertien jaar kunnen worden vergeleken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.