Nieuws

Editie 2019 'ICT Accountancy softwaregids' verschenen

Onderzoeksbureau GBNED heeft een nieuwe versie (2019) van de 'ICT Accountancy softwaregids' uitgebracht. Van 118 softwareleveranciers zijn één of meer systemen opgenomen in de gids, onderverdeeld naar zeventien functionele toepassingsgebieden.

Enkele conclusies uit het rapport:

 • In het algemeen is sprake van een stabiel aanbod van standaard software voor de accountancy dat al jaren gedomineerd wordt door 'best of breed'-oplossingen, ten koste van ERP-toepassingen voor de accountancy.
 • Steeds meer softwareleveranciers zorgen onderling voor real-time gegevensuitwisseling van basis van moderne API-technieken; hiermee komt volgens GBNED in elk geval de ERP-filosofie meer in het zicht en beschikbaar.
 • Wat innovaties betreft is er afgelopen paar jaar weinig nieuws onder de zon; ontwikkelingen als RGS, automatisch boeken en machine learning worden niet in sneltreinvaart ontwikkeld en afgenomen door de markt.
  PSD2 (met in het kielzog Instant Payments) zal volgens GBNED vanaf 2019 zichtbaar zijn intrede doen.
  Over blockchain is vooral veel gesproken, maar echte praktijktoepassingen zijn tot heden uitgebleven, aldus het onderzoeksbureau.
  Over onderwerpen als data-analyse en security wordt veel gesproken, maar deze krijgen volgens GBNED niet de aandacht die ze verdienen.
  Een ontwikkeling als scannen en herkennen van boekingsdocumenten stond ruim vijf jaar geleden al op de nominatie om ingehaald en opgevolgd te worden door elektronische factuurverwerking, maar domineert nog steeds.
 • Nu het beter gaat met de economie zijn er ook meer overnames in de markt van softwareleveranciers, constateert GBNED, en zijn er geluiden dat enkele aanbieders in de etalage staan. "De toekomst moet leren welke impact dit heeft op het aanbod, productontwikkeling en innovatie van standaard software voor de accountancy de komende jaren."

Onder de noemer 'ICT Accountancy 2030: accountantspraktijk op weg naar de toekomst' zal GBNED softwareleveranciers opnieuw vragen naar hun visie op de toekomst van de accountancysector en de rol die ICT daarbij speelt, en daarvan afgeleid de beoogde productontwikkeling.

De volledige ICT Accountancy softwaregids is gratis op te vragen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.