Nieuws

Meteen al kritiek op hervorming arbeidsmarkt

Werknemers en werkgevers hebben meteen al kritiek op de regeringsplannen om de arbeidsmarkt te hervormen. Zo moet het makkelijker worden om personeel te ontslaan, in de hoop dat bedrijven dan ook makkelijker personeel aannemen.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteerde woensdag de voorstellen voor de nieuwe arbeidswet. Het gaat om plannen die al in het regeerakkoord van vorig jaar staan.

De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans moet onder meer de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid (bijvoorbeeld freelance en seizoenswerk) verkleinen: vast werk minder vast maken en flexwerk minder flexibel. Meer mensen moeten meer zekerheid krijgen, zodat de arbeidsmarkt eerlijker wordt.

Maar bijvoorbeeld vakbonden vragen zich af of een soepelere ontslagrecht wel tot meer werkgelegenheid leidt. Aan de andere kant wordt het voor werkgevers duurder flexwerkers in te schakelen.

Balans

Minister Koolmees ziet in de kritiek het bewijs dat zijn wet in balans is. Hij benadrukt dat het om zestien maatregelen gaat die niet los van elkaar, maar in zijn geheel moeten worden gezien.

Toch zegt hij dat hij critici op enkele punten tegemoet is gekomen. Het gaat dan om "technische" aanpassingen, zoals de definities van uitzendkrachten en payrollers (flexkrachten die hun betaling door een speciaal bureau laten regelen).

Al met al noemt Koolmees de wet een grondige opknapbeurt voor de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat scherpe kantjes verdwijnen. Werknemers bijvoorbeeld hebben voortaan meteen recht op een vergoeding bij ontslag (transitievergoeding), ook tijdens de proeftijd. Nu is dat nog na twee jaar dienstverband. "Werknemers worden dus niet vogelvrij", verzekert hij.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.