Nieuws

'Ondernemers ervaren te veel regeldruk'

Ondernemers ervaren te veel regeldruk en merken weinig tot niets van initiatieven van de overheid om het aantal regels te verminderen. Dat blijkt uit een internetoproep van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) van de Tweede Kamer, waarop meer dan vierhonderd reacties kwamen.

De uitkomsten komen vandaag aan bod in een overleg van de commissie over regeldruk met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.

Dubbel en complex

Via de internetoproep lieten ondernemers onder meer weten dat zij moeite hebben met dubbele of te complexe regels, die bovendien te snel veranderen. Ook hoge kosten, te veel controles en het te snel opleggen van boetes worden genoemd. De vele regels zouden volgens ondernemers vernieuwing in de weg staan.

Uit de sectoren zorg en landbouw, bosbouw en visserij kwamen de meeste reacties. Bij landbouw werd de fosfaatwetgeving veel genoemd. In de kinderopvang waren dat de eisen van de nieuwe Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang.

Internetoproep

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, zzp’ers of mensen die bezig zijn met het starten van een bedrijf konden hun ervaringen met regeldruk uiterlijk maandag 15 oktober delen door het invullen van een online enquête. De commissie wilde met de internetoproep uiteenlopende ervaringen van verschillende ondernemers uit de praktijk verzamelen. Zo kunnen Kamerleden zich een beter beeld vormen van de huidige regeldruk.

» Stafnotitie resultaten internetconsultatie regeldruk

Bron: Tweede Kamer

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.