Nieuws

PwC koopt zaak falend toezicht bij zorginstelling af met €1,8 mln (FD)

Accountantskantoor PwC betaalt €1,8 mln aan de boedel van zorginstelling Zonnehuizen, een landelijk opererende zorgaanbieder die in 2011 failliet ging. In ruil procedeert die niet verder over de gebrekkige controle van de jaarrekening van Zonnehuizen door de accountant.

Sandra Olsthoorn

Dat blijkt uit het meest recente curatorenverslag over het faillissement. De curator verwijt PwC dat de accountant in 2009 nog zonder enige waarschuwing een goedkeurende verklaring afgaf bij de jaarrekening van de Zonnehuizen, terwijl de zorginstelling toen al in diepe financiële problemen verkeerde.

Afgelopen voorjaar kreeg curator Marie-José Cools hierin gelijk van de tuchtrechter. De accountant werd berispt, maar beide partijen gingen tegen de uitspraak in hoger beroep. Die procedure is nu gestaakt en de berisping wordt definitief in het accountantsregister opgenomen.

Verlies bleek veel groter dan voorzien

Het faillissement van de Zonnehuizen, waar zo'n 2300 mensen werkten en 3400 cliënten in behandeling waren, was destijds het grootste in de zorg sinds de teloorgang van thuiszorgorganisatie Meavita. De antroposofische zorginstelling was het product van een lange reeks fusies, die de organisatie efficiënter hadden moeten maken. Maar het tegendeel werd bereikt. Ongebreidelde groei zonder een adequaat integratieplan en ondeugdelijke managementinformatie werden de organisatie uiteindelijk fataal.

Ook de boekhouding was niet op orde. Volgens het voormalige bestuur zou in 2010 een operationeel verlies zijn geleden van €6 mln à €7 mln, op een omzet van €90 mln. In werkelijkheid ging het om een verlies van €18,4 mln.

De bestuurders en toezichthouders die destijds verantwoordelijk waren bij Zonnehuizen hangt nog altijd een procedure voor aansprakelijkheid voor het faillissement boven het hoofd. De curator meldt in haar verslag dat zij een onderzoek hiernaar inmiddels heeft afgerond. Een onafhankelijke partij is gevraagd aan de hand van haar rapport te beoordelen of er voldoende grond is om te spreken van 'ernstige persoonlijke verwijten'. Curator Cools wil geen uitspraak doen over deze procedure of de inhoud van het rapport.

Zonnehuizen had grote panden in eigendom die sinds het faillissement te gelde zijn gemaakt. Nadat de preferente schuldeisers al eerder hun geld terug hebben gekregen, zijn nu de overige partijen aan de beurt. Zij kunnen volgens Cools binnenkort waarschijnlijk 30% van hun vordering terugkrijgen, en dat deel loopt mogelijk nog verder op.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.