Nieuws

Regeringspartijen willen verruiming WBSO al in 2019 in laten gaan

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen de voor 2020 geplande verruiming van de WBSO een jaar naar voren halen en dus al in 2019 in laten gaan.

De Tweede Kamerleden Verhoeven (D66) en Bruins (ChristenUnie) gaan daar donderdag een motie over indienen tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Coalitiepartners VVD en CDA steunen het plan, zo stellen Verhoeven en Bruins tegenover Het Financieele Dagblad (FD).

De voor 2020 geplande verruiming betreft een verhoging van het percentage van de tweede schijf van de WBSO met 2 procentpunt (van 14 naar 16 procent). Innovatieve ondernemers krijgen hierdoor een hogere vermindering van de af te dragen loonbelasting, als zij kosten maken en uitgaven doen ten behoeve van speur- en ontwikkelingswerk (S&O). De verruiming is onderdeel van het pakket aan fiscale maatregelen dat onlangs is overeengekomen omdat de dividendbelasting toch niet wordt afgeschaft.

Met het voorstel van D66 en ChristenUnie is een bedrag van 76 miljoen euro gemoeid. Dat bedrag wordt volgens Verhoeven en Bruins overigens niet eens extra geïnvesteerd: de Kamerleden willen het bedrag van 107 miljoen euro aanspreken dat nog op de plank ligt voor innovatie, aangezien in 2015 en 2017 niet het hele WBSO-budget is besteed.

"Geld voor innovatie moet niet ongebruikt blijven liggen, maar beschikbaar komen voor ondernemers die onderzoek hoog in het vaandel hebben. Dat zijn de bedrijven die Nederland nodig heeft en die we moeten koesteren", aldus Bruins.

Twee schijven

De WBSO bestaat uit twee schijven. In de eerste schijf kunnen ondernemers 32 procent van hun S&O-uitgaven tot en met 350.000 euro aftrekken van de loonbelasting. Voor alle S&O-uitgaven boven deze grens is er schijf twee, waarin nu nog 14 procent van de innovatiebestedingen fiscaal aftrekbaar is.

Bron: Vindsubsidies

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.