Nieuws

216 Accountants worstelt met zichzelf (FD)

Het in 2015 opgerichte 216 Accountants en Adviseurs, voorheen de mkb-praktijk van KPMG, worstelt met zijn nieuwe bedrijfsmodel. Het kantoor zit diep in de rode cijfers en maakt de eerder uitgesproken verwachtingen nog niet waar. Het kantoor zelf wijt de gang van zaken aan een zware combinatie van reorganiseren en investeren.

Jeroen Piersma

216 Accountants presenteerde zichzelf in 2015 met de nodige pretenties. De van KPMG overgenomen mkb-praktijk zou 'het verdienmodel van de sector op zijn kop gaan zetten', zo zei de nieuwe eigenaar, de Haagse IT-ondernemer Johan Mastenbroek, destijds in het FD.

Hij wilde de standaarddiensten die accountantskantoren aanbieden aan hun klanten, zoals het samenstellen van jaarrekeningen, gratis gaan verstrekken. Een vergaande automatisering van die diensten zou dat mogelijk maken. Het geld moest vervolgens verdiend worden door de mkb-klanten van 216 van allerlei soorten advies te voorzien.

Twijfels over continuïteit

Maar 216 Accountants heeft de afgelopen jaren geen geld verdiend. Uit de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde gegevens blijkt dat het kantoor alleen maar verliezen heeft gestapeld. Zo werd in 2017, het laatste jaar waarover gegevens beschikbaar zijn, een verlies geboekt van € 5,4 mln. Het eigen vermogen is inmiddels ruim € 8 mln negatief.

Voor de accountant was dat reden zorgen uit te spreken over de continuïteit van de onderneming. 'De financiering vindt in belangrijke mate plaats door externe financiering. De continuïteit van de vennootschap hangt in hoge mate af van de bereidheid van de verstrekker van deze financiering deze te continueren', schrijft de accountant.

Om daarop te laten volgen dat ten tijde van het opstellen van de jaarrekening de verstrekker heeft aangegeven dat hij de onderneming financieel blijft steunen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt met 'de verstrekker' verwezen naar eigenaar Johan Mastenbroek. Mastenbroek is eigenaar van het IT-bedrijf EBPI. Eerder deze week werd bekend dat EBPI wordt verkocht aan het Noorse IT-bedrijf Visma.

Onder het gemiddelde

Vorig jaar nam 216 het accountantskantoor Ceifer Accountants uit Zeist over. Bij die gelegenheid zei bestuursvoorzitter Marcel Bisschops nog meer overnames te verwachten en dat hij mikte op een verdubbeling van de omzet tot € 20 mln in 2020. 

Bisschops zegt nu dat er sindsdien geen overnames zijn gedaan, en dat de omzetdoelstelling niet in 2020 gerealiseerd gaat worden. "Het is langzamer gegaan dan we destijds verwachtten. Er zat een behoorlijke verliespost in het bedrijf dat we van KPMG overnamen." In 2017 en 2018 moest er dieper worden gereorganiseerd. Bisschops: "De omzet is gelijk gebleven, maar we zijn teruggegaan van 123 mensen naar 90. We hebben ook veel geïnvesteerd in IT. Het is de pijn die wij nu nemen en waarvan geloven dat de hele markt er nog doorheen moet."

De website AccountancyVanmorgen, die eerder deze week al rapporteerde  over de financiële ontwikkelingen bij 216, heeft uitgerekend dat het kantoor qua omzet achterblijft bij de rest van de branche. Op basis van eerder bekendgemaakte omzetcijfers bedraagt de gemiddelde omzet per werknemer € 80.000. Bij vergelijkbare kantoren ligt dat iets boven de € 100.000. Overigens is het personeelsbestand inmiddels lager dan in deze berekening.

Marcel Bisschops maakt als bestuursvoorzitter overigens plaats voor Richard Smid. Volgens Bisschops is er geen verband met de financiële ontwikkeling. Hij schuift een treetje omhoog naar de holding, waaronder naast 216 ook andere bedrijven van Mastenbroek hangen.

Copyright © Het Financieele Dagblad, 2018. fd.nl 
De tekst van dit artikel is na publicatie aangepast aan de finale versie op fd.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.